Quantcast
Channel: Învăţământ – CRONICA DE FĂLTICENI
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

Cursuri gratuite de limba franceză pentru cei mai mici elevi ai Școlii “Mihail Sadoveanu”

$
0
0

scoala_mihail_sadoveanuȘcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”organizează cursuri speciale pentru elevii săi în vacanța de vară.

Sub genericul „Bonjour, la France ! Salut, le français !”, elevii claselor pregătitoare, claselor I și a II-a, beneficiază de cursuri gratuite de limba franceză.

Cursurile sunt organizate în perioada 1 iulie-31 august 2015. Programul este stabilit de comun acord cu familiile copiilor. Pentru informații suplimentare și înscrieri părinții trebuie să contacteze secretariatul școlii, ne-a informat prof. Elena Pașcovici.


Postat în:Învăţământ Tagged: Învăţământ, bonjour la france, salut le francais, şcoala mihail sadoveanu

Peste 300 de profesori încearcă să obțină definitivatul în învățământul sucevean

$
0
0

isj suceavaInspectoratul Şcolar Județean Suceava a organizat joi, 9 iulie 2015, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ. Centrul de examen este constituit la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava.

Din cei 387 candidaţi înscrişi în luna noiembrie 2014, un număr de 34 de candidați s-au retras pe parcursul anului şcolar, astfel că la examenul de astăzi au fost așteptați 353 de candidaţi, la 42 de specializări.

Potrivit informațiilor furnizate de Mariana Drumea, purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, au absentat la examenul de astăzi un număr de 26 de candidați, iar alți 62 de candidați s-au retras ân timpul examenului din motive personale. Metodologia permite candidaţilor să se retragă în timpul desfăşurării probei, fără a fi luată în considerare participarea la această sesiune a examenului de definitivat

Un candidat înscris la specializarea Psihopedagogie specială a fost eliminate pentru fraudă. Mai exact, acesta a fost surprins cu fițuici.

Comisia judeţeană a aprobat pentru un candidat susţinerea probei prin dictare, deoarece acesta a suferit în urmă cu două zile un accident şi prezintă o plagă tăiată la mâna dreaptă. Candidatul a fost repartizat singur într-o sală, iar unul dintre profesorii supraveghetori, cu o specializare diferită de cea a candidatului, a redactat lucrarea după dictare.

Conform  prevederilor legale, profesorii debutanţi au dreptul de a susţine de 3 ori examenul de definitivat în primii 7 ani de activitate la catedră

Lucrările candidaţilor vor fi transportate pentru evaluare în centre zonale din alte judeţe. Rezultatele iniţiale vor fi afişate în data de 14 iulie. Nota minimă de promovare a examenului de definitivat este 8.

Alex S.


Postat în:Învăţământ Tagged: învăţământul sucevean, examenul de definitivare, inspectoratul școlar suceava

La Fălticeni va avea loc Concursul Național de Comunicări Științifice la Geografie

$
0
0

simpozion_1Ministerul Educației și Cercetării Științifice, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în colaborare cu Colegiul Național ,,Nicu Gane,, Colegiul ,,Vasile Lovinescu,,  Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu,, și Societatea de Geografie din România Filiala Suceava, derulează în perioada 20-24 iulie 2015, la Fălticeni, CONCURSUL NAŢIONAL  DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE A ELEVILOR DIN CLASELE LICEALE-DISCIPLINA GEOGRAFIE Etapa națională .

La acestă competiție vor participa 118 elevi din toate județele țării, însoțiți de 40 profesori. Lucrările elevilor sunt grupate pe trei secțiuni: Geografie fizică, Geografie Umană, Geografia mediului  și vor fi evaluate de Comisia Centrală,  formată din 16 membri-profesori sau inspectori școlari cu performanțe deosebite în activitatea didactică și condusă de un colectiv format din: Președinte- prof.dr. Mihai Ielenicz Facultatea de Geografie Universitatea din București, Preşedinte executiv- Prof.dr Steluţa Dan, inspector general MECȘ, Vicepreședinți – Consilier dr.Cristina Părvu CNEE București și prof. Marius Puțanu, inspector școlar ISJ Galați.

Deschiderea festivă va avea loc luni, 20 iulie 2015 ora 9 la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, iar festivitatea de premiere va avea loc vineri, 24 iulie 2015 ora 9,30, în aceeași locație.

Competiția are loc cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, Primăriei Municipiului Fălticeni și al sponsorilor: S.G.R. FILIALA SUCEAVA, ROMFOUR, ROGELYA, SIMOS COM, ALMACLINIC, MUȘEȚELUL FARM, ALEVIA, B.C.R. Fălticeni, HAIDUCUL, PÂINE LA LARISA, VASILACHE, HOTEL TURIST, C.A.R. FĂLTICENI.

Cu prilejul acestei competiții, elevii și profesorii din întreaga țară vor avea ocazia să cunoască și valorile culturale ale orașului Fălticeni, să admire frumusețile județului Suceava.


Postat în:Învăţământ Tagged: concursul național de comunicări științifice, etapa nationala, geografie

Pentru o săptămână minuntă mulţumim Fălticeni!

$
0
0

participanti_bistritaÎn perioada 20-24 iulie 2015, am participat la Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice, Domeniul Geografie, desfăşurată în oraşul dumneavoastră, în calitate de coordonator şi însoţitor al elevilor din lotul judeţului Bistriţa-Năsăud. Încă de la sosirea în oraşul pe care nu l-am vizitat niciodată, am remarcat frumuseţea acestuia, aleile îngrijite şi liniştea care domnea pe străzi, chiar şi în orele nopţii.

În zilele care au urmat, am descoperit, cu adevărat, comorile oraşului, dar şi părţi din istoria acestuia, odată cu vizitarea celor patru muzee cu exponate şi caracteristici unice în ţară care fac ca micul oraş Fălticeni să se înscrie în rândul marilor centre culturale ale ţării. Este vorba de: ,,Muzeul Apelor” (singurul muzeu tematic de acest fel din ţară), Muzeul de Artă ,,Ion Irimescu” (cu cea mai mare colecţie particulară de artă din ţara noastră), Galeria Oamenilor de Seamă şi Casa memorială ,,Mihail Sadoveanu”.

Bucuria participării la concursul de la Fălticeni a fost întregită de Premiul III la secţiunea Geografie umană, obţinut de unul dintre elevii mei şi de aprecierea de care s-a bucurat costumul tradiţional din Ţara Năsăudului, purtat de elev la susţinerea lucrării şi la festivitatea de premiere când domnul Cocerhan Constantin, reputat profesor din judeţul dumneavoastră, s-a fotografiat alături de elevul care a prezentat în concurs aspecte privind turismul etnofolcloric din comuna Salva (singura din ţară unde se confecţionează spectaculosul clop cu păun purtat de feciorii din Ţara Năsăudului).

Pe tot parcursul desfăşurării concursului, câte un profesor din judeţul Suceava a avut în grijă lotul unui judeţ, începând cu sosirea la Fălticeni şi până la întoarcerea acasă. Nu ştiu cum au fost ceilalţi profesori, dar profesorul Bodnariu Valerian de la Şcoala Gimnazială ,,Ioan Ciurea” din Fălticeni a fost prietenul care s-a interesat permanent de noi, s-a asigurat că nu ne lipseşte nimic pentru a ne simţi foarte bine la Fălticeni şi căruia îi mulţumim pe această cale.

Când am ajuns la Bistriţa, la coborârea din mijlocul de transport, unul dintre elevii din lotul judeţean a exclamat: „Vreau înapoi la Fălticeni!”, asta, după ce tot drumul, elevii mei au rememorat clipele minunate pe care le-au petrecut la Fălticeni, alături de colegii lor din alte judeţe cu care au legat prietenii ce vor continua mult timp după desfăşurarea concursului.

Pentru toate aceste lucruri frumoase care ni s-au întâmplat în ultima săptămână, mulţumim judeţului Suceava şi mai ales, MULŢUMIM FĂLTICENI!

Prof. Rusu Cristina

Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa


Postat în:Învăţământ Tagged: domeniul geografie, falticeni, sesiunea natională de comunicări ştiinţifice

Elevii din Fălticeni s-au prezentat onorabil la etapa națională a concursului de educație rutieră

$
0
0

concurs_national_2În ultima decadă a lunii iulie, la Sf. Gheorghe (jud. Covasna), a avut loc etapa națională a Concursului Educație rutieră – educație pentru viață.

Județul Suceava a fost reprezentat de 2 echipaje coordonate de prof. înv. primar Pîntea Gavril: de la Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni (secțiunea  A – gimnaziu: elevii Acatrinei Ştefan şi Luţă Florin), iar de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni (secţiunea B – liceu: elevii Croitoru David şi Buculei Mădălina).

La gimnaziu, au fost obţinute 2 menţiuni, echipajul judeţului Suceava clasându-se pe locul 7 din cele 40 de judeţe participante, iar la liceu, s-a obţinut un premiu I. La general, echipajele s-au clasat pe locul 12.

concurs_national_1 concurs_national_4 concurs_national_2
Postat în:Învăţământ Tagged: Colegiul National Nicu Gane, educație rutieră - educație pentru viață, elevii de la școala ioan ciurea, falticeni

332 de cereri de transfer pentru elevii de clasa a IX-a au fost aprobate de IŞJ Suceava fără respectarea prevederilor legale

$
0
0
isj suceava
O echipă a Corpului de Control al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a efectuat, în perioada 11-14 august, un control la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, având ca tematică verificarea unorproceduri privind admiterea în învăţământul liceal de stat în anul şcolar 2015-2016, mai precis modalitatea în care au fost soluţionate situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
În sensul definit de metodologie, prin „situaţii speciale” se înţeleg situaţiile medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi.
Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, transferurile a 332 de elevi au fost aprobate fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat. S-a constatat, de asemenea, că majoritatea cererilor aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate în aprobare.
Compararea mediilor de admitere ale elevilor transferaţi cu ultima medie de admitere din liceele în care li s-a aprobat transferul a relevat, în numeroase cazuri, diferenţe cuprinse între 1 punct şi 2,83 puncte. Comisia Judeţeană de Admitere a fost condusă de doamna Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, şi a fost constituită din 10 membri (7 inspectori şcolari din cadrul inspectoratului şcolar, un cadru didactic şi 2 informaticieni).
La propunerea echipei de control, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a aprobat următoarele măsuri:
1.Anularea transferurilor efectuate cu încălcarea prevederilor legale.
2. Cercetarea disciplinară a membrilor comisiei de admitere a ISJ Suceava pentru încălcarea prevederilor legale privind transferul elevilor.
3. Sesizarea organelor de cercetare penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor după repartizarea computerizată.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice este astfel consecvent în ceea ce priveşte descurajarea prin măsuri ferme a oricăror tendinţe de încălcare a reglementărilor legale.

Postat în:Învăţământ Tagged: cereri de transfer la clasa a IX-a, echipa de control la isj suceava, inspectoratul școlar suceava

Cadrele didactice din Fălticeni primesc drepturile salariale câştigate în instanţă

$
0
0

cadrele didacticeConsiliul Local Fălticeni a aprobat la începutul acestei săptămâni o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli, în urma căreia cadrele didactice din Fălticeni vor primi o parte din banii cuveniţi în contul hotărârilor judecătoreşti  din învăţământul preuniversitar de stat.

Suma alocată de Ministerul Finanţelor pentru plata hotărârilor judecătoreşti, în trimestrul III, este de 1.528.000 de lei, reprezentând circa 85% din sumele solicitate.

În urma hotărârii deliberativului, Direcţia economică din cadrul Primăriei Fălticeni a întocmit şi a transmis Trezoreriei documentaţia necesară astfel încât unităţile de învăţământ să poată întocmi la rândul lor statele de plată. Sumele cuvenite ar urma să fie plătite în aceste zile.

O nouă tranşă de bani pentru plata hotărârilor judecătoreşti ar putea fi alocată în ultimul trimestru din 2015.

Rudy H.


Postat în:Învăţământ Tagged: cadrele didactice din fălticeni, plata hotărârilor judecătoreşti, profesorii din fălticeni, rectificare de buget

La SMSJ Fălticeni a început al patrulea curs pentru poliţiştii locali

$
0
0

scoala de agentiÎn perioada 14 septembrie – 11 decembrie 2015., la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni se va desfăşura un curs de formare iniţială la care participă 30 de poliţişti locali cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi circulaţiei rutiere, din localităţile Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Rădăuţi, Suliţa (BT), Darabani (BT), Petricani (NT) şi Urecheni (NT).Cursanţii vor desfăşura activităţi de învăţământ sistematizate astfel: Modulul 1 – Pregătire Generală, unde se vor studia probleme de comunicare profesională, aplicarea normelor de conduită profesională, utilizarea armamentului din dotare şi probleme de legislaţie; Modulul 2 – Ordine publică, unde se va pune accent pe aplicarea unor tehnici şi tactici de intervenţie profesională, precum şi aplicarea unor proceduri specifice de ordine publică, constatarea contravenţiilor şi infracţiunilor; Modulul 3 – Circulaţia pe drumurile publice care aduce în atenţia cursanţilor aspecte privind legislaţia în domeniu, constatarea faptelor contravenţionale în domeniul circulaţiei publice şi aplicarea unor proceduri specifice.

Dintre cei 30 de cursanţi, doi vor urma şi Modulul de Management. Este vorba despre şefii Serviciului Poliţie Locală din Vatra Dornei şi Darabani. Aceştia vor studia principiile, metodele şi cerinţele funcţiilor procesului managerial.

Oferta educativă este complexă şi îşi propune sporirea eficienţei activităţilor zilnice ale cursanţilor, dezvoltarea unor relaţii principiale, crearea sentimentului de siguranţă, punerea accentului pe învăţarea prin experienţă, practică şi reflecţie, precum şi promovarea muncii în echipă şi implicarea cursantului în ceea ce învaţă.

Cursul se desfăşoară conform Ordinului M.A.I. nr. 9/2015 privind formarea iniţială, în anul 2015, în instituţiile de formare ale Ministerului Afacerilor Interne, a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere, iar la finalizarea examenului cursanţilor li se va elibera un certificat de absolvire.


Postat în:Învăţământ Tagged: cursuri pentru polițiștii locali, scoala militara de subofiteri falticeni

Debut de an şcolar la Fălticeni

$
0
0

deschiderea anului scolar scoala ion irimescuA sunat clopoţelul! Aproximativ 8000 de preşcolari şi elevi, din municipiu şi localităţile învecinate, au început cursurile în instituţiile de învăţământ din Fălticeni.

A fost o zi de luni foarte frumoasă la Fălticeni. Sfânta zi a Înălţării Crucii a coincis în acest an cu prima zi a anului şcolar 2015-2016. Străzile Fălticeniului au avut din nou parte de animaţia care a lipsit pe timpul verii. Debutul anului şcolar a adus aglomeraţie în traficul rutier şi pietonal. Au avut de câştigat florăriile, patiseriile, librăriile… şi terasele.

Prima zi de şcoală a fost trăită cu emoţie de boboci, fie că a fost vorba de grădiniţe, şcoli sau licee.

Toate unităţile de învăţământ au organizat festivităţi de deschidere a anunlui şcolar. Primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon au fost prezenţi la aceste festivităţi, alături de reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Suceava, Poliţiei Municipale, Detaşamentului de Pompieri, preoţi din localitate. La Colegiul Naţional „Nicu Gane” a fost prezent şi prof. Alexandru Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Cu acest prilej, reprezentanţii administraţiei locale au transmis un mesaj de susţinere a învăţământului fălticenean, susţinere care se va concretiza prin continuarea investiţiilor în modernizarea infrasturcturii şcolare, a bazei materiale, dar şi prin recompensarea performanţelor elevilor şi cadrelor didactice.

„Vreau să vă asigur că tot ceea ce înseamnă administraţie locală, împreună cu conducerile şcolilor, cu colectivele profesorale, vom face toate eforturile pentru ca elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, să aibă cele mai bune condiţii pentru a învăţa, pentru a contribui încă de pe acum la devenirea lor.  Tot ceea ce înseamnă resursele financiare ale administraţiei locale vor fi orientate în continuare, cu prioritate, spre învăţământ. Ţine de fiecare tânăr în parte să-şi respecte şcoala, profesorii şi statutul de elev. Le doresc tuturor elevilor mult succes în noul an şcolar, să asculte sfaturile celor cale le vor binele şi să ne revedem cu rezultate deosebite şi la închiderea acestui an şcolar”, a fost mesajul primarului Gheorghe Cătălin Coman la festivităţile organizate de şcolile fălticenene.

Alex S.

deschiderea anului scolar 1 deschiderea anului scolar 2 deschiderea anului scolar 3 deschiderea anului scolar clasa pregatitoare 2 deschiderea anului scolar clasa pregatitoare deschiderea anului scolar la colegiul vasile lovinescu deschiderea anului scolar la mihai bacescu deschiderea anului scolar la nicu gane deschiderea anului scolar la scoala cuza deschiderea anului scolar la scoala ion irimescu deschiderea anului scolar scoala ion irimescu deschiderea anului scolar - scoala ioan ciurea 1 deschiderea anului scolar - scoala ioan ciurea 2 deschiderea anului scolar scoala mihail sadoveanu 1 deschiderea anului scolar scoala mihail sadoveanu 2 deschiderea anului scolar scoala mihail sadoveanu 3 deschiderea anului scolar scoala mihail sadoveanu 4
Postat în:Învăţământ Tagged: a început şcoala la fălticeni, debut de an şcolar

Unde și ce vrea să studieze Generația Z?

$
0
0

riuf2016Independenți, pragmatici, mereu pe fugă, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori.

Statisticile RIUF- The Romanian International University Fair arată că aceștia sunt din ce în ce mai deschiși să studieze și să călătoarească în străinătate. Dacă până în 2013 din România plecau la studii în străinătate în jur de 33.000 de tineri, în doar doi ani numărul lor a crescut cu 7000, ajungând anul acesta la peste 40.000.

Preocupați de mediul înconjurător și situația economică a comunității din care fac parte, peste 50% dintre tinerii generației Z doresc să-și construiască propriul start-up și au reacții negative față de ideea de a lucra într-o organizație cu sistem ierarhic pe verticală. Asta se reflectă și în opțiunile de studiu ale acestora. Peste 35% dintre cei care optează pentru o facultate în afara țării aleg domenii precum  Business, Management, Economie și Finanțe, 24% optează pentru Marketing și Publicitate, 21%  tind către Științe Politice, Relații Internaționale și Științe Legale, iar 18% merg spre Tehnologie și IT.

Căutând un mediu universitar în care inovația, etica și distracția fac echipă, țările care se apropie cel mai mult de acest ideal sunt UK, USA, Germania, Olanda, Franta, Elvetia și țările nordice.

Peste 50% dintre românii care vor să meargă la studii în străinătate ar alege ca destinație UK, iar 30% dintre aceștia ar dori să studieze la o instituție din USA, fiind urmată îndeaproape de Danemarca, Germania, Olanda și Franța. Alte destinații mai puțin populare sunt reprezentate de Ungaria, Arabia Saudită, Rusia, China, Grecia și Cehia.

Locurile în care tinerii români caută informații despre universitățile din afara teritoriului României sunt platformele online, site-urile universităților, forumurile și evenimentele educaționale. Târgul internațional de universități RIUF oferă celor interesați de studiile în străinătate ocazia de a afla informații complete, concrete și de actualitate despre universitățile la care doresc să ajungă.

În această toamnă, București (3-4 octombrie, Sala Palatului), Iași (6 octombrie, Palas Congress Hall) și Timișoara (8 octombrie, Hotel Continental) sunt punctele de întâlnire pentru cele peste 80 de universități internaționale și a tinerilor interesați de programe de studiu în străinătate, cu ocazia celei de-a XVII-a ediții a RIUF – The Romanian International University Fair.

Cei care vor trece pragul târgului vor putea afla mai multe despre cele 6000 de programe de studiu la nivel de licență, masterat, MBA și doctorat de la reprezentanții universităților, dar și de la consilierii educaționali prezenți la RIUF.

Cei care doresc să afle mai multe despre oportunitățile de studiu din România și in străinătate se pot inscrie pe site-ul RIUF, iar la finalul acestei ediții vor primi gratuit o ofertă personalizată de studii în funcție de domeniile și țările lor de interes.


Postat în:Învăţământ, National Tagged: ce vrea să studieze generatia z, falticeni, generaţia z, la iaşi, riuf 2016

Studenții vor universități curate și bine finanțate!

$
0
0
vegeldaniel.com

vegeldaniel.com

Printr-un comunicat de presă, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) trage un semnal de alarmă, la începutul noului an universitar, asupra celor mai importante probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ superior din România în acest moment: corupția și subfinanțarea.

Potrivit ANOSR:  „Cazurile de corupție din universități tot mai des aduse în atenția opiniei publice, fie că e vorba de cadre didactice care primesc șpagă pentru a favoriza obținerea unor rezultate academice sau că e vorba de cazuri de lucrări sau articole plagiate de către cadre didactice sau studenți, ne îngrijorează și ne fac să solicităm sancțiuni mult mai aspre pentru cei care încalcă legislația în vigoare. Dacă pentru cazurile de luare și dare de mită autoritățile de resort acționează prompt, considerăm că e nevoie de o mai mare preocupare a instituțiilor din domeniul educației pentru a combate și sancționa fenomenul plagiatului. Furtul intelectual nu trebuie tolerat niciun moment, iar cei care comit astfel de fapte trebuie sancționați deosebit de aspru și excluși imediat din comunitățile universitare. De asemenea, pentru combaterea actelor de corupție din universități este necesară și derularea unor campanii eficiente de prevenire și informare a tuturor actorilor din sistem, precum și de o implicare și o cooperare mai intensă între instituțiile centrale și locale din domeniul educațional.

            De asemenea, și acest început de an universitar stă sub semnul finanțării insuficiente a sistemului educațional românesc. În continuare studenții se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și cu condiții nepotrivite pentru studiu și trai în multe din căminele studențești existente, fondul de burse este prea mic, iar cuantumurile burselor nu acoperă cheltuielile obligatorii lunare pentru cazare și masă, reducerile la transportul în comun sau feroviar se acordă doar parțial sau pentru un număr limitat de călătorii, iar multe laboratoare, săli de studiu sau biblioteci nu sunt dotate corespunzător în conformitate cu necesitățile unui învățământ centrat pe student în anul 2015. În plus, sistemul universitar de învățământ din România se confruntă cu o rată ridicată a abandonului școlar, iar politicile de echitate și acces la studii universitare sunt insuficient implementate și promovate, studenții din medii defavorizate confruntându-se cu multe piedici în a urma un ciclu de studii universitar. Astfel, ne așteptăm ca în această toamnă Legea Bugetului de Stat pentru anul 2016 să aducă creșteri semnificative a finanțării educației, prin respectarea articolului 8 din Legea Educației Naționale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educației și prin creșterea alocării fondurilor către capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul că investiția în educație este o investiție în viitorul României!

            ANOSR urează tuturor studenților din România un an universitar excelent, cu rezultate remarcabile, cât mai multe competențe noi dobândite și mult succes în îndeplinirea tuturor planurilor! De asemenea, le urăm tuturor cadrelor didactice mult spor în activitate și ne dorim o relație între studenți și aceștia bazată pe colaborare!”


Postat în:Învăţământ Tagged: accident, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, anosr, finanţarea invatamantului, studenţii vor universităţi cuate

Târgul internațional de universități RIUF ajunge marți la Iași

$
0
0
foto: Micut Ilie

foto: Micut Ilie

RIUF- The Romanian International University Fair, cel mai mare târg internațional de universități din România, ajunge marți, 6 octombrie, la Congress Hall din PALAS Iași.

Sunt așteptați la Iași peste 3000 de tineri din întreaga regiune a Moldovei , interesați de oportunități educaționale din străinătate, dar și din România.

Ediția RIUF 2015 de la Iași se poate mândri cu una dintre cele mai numeroase liste de expozanți din ultimii ani, adunând peste 45 de instituții educaționale, din 10 țări precum Anglia, Olanda, Germania, Danemarca, Norvegia, Elveţia şi Franţa, unele aflate în topurile mondiale din domeniu, ne-au informat organizatorii.

Doar la RIUF tinerii dornici să studieze în străinătate se pot întâlni cu reprezentanţii celor mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie, printre care University of Sheffield şi University of Southampton.

Şi cele mai bune universităţi din Olanda vor fi prezente la RIUF, conform ARWU 2015 (Academic Ranking of World Universities). University of Groningen, aflată pe locul 2 şi Radboud University Nijmegen aflată pe locul 5, sunt doar câteva dintre universităţile olandeze prezente în această toamnă la târgul internaţional de universităţi – RIUF.

De asemenea, la RIUF- The Romanian International University Fair, tinerii pot interacţiona şi cu mediul academic românesc. Universitatea din București, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Universitatea Spiru Haret şi Universitatea Romano- Americana vor fi prezente în această toamnă la la RIUF Iaşi.

The Entrepreneurship Academy (EA) este singura facultate antreprenorială din România, unde studenţii învaţăpractic încă din prima zi de scoala cum să îşi construiascăşi să îşi dezvolte un business.

EA funcţionează pe baza unui parteneriat cu Team Academy Netherlands, după un model educaţional existent de peste 20 de ani în Finlanda şi implementat cu succes în peste 18 ţări.

Peste 91% dintre absolvenţii acestui model educaţional au un loc de muncă în primele 6 luni după absolvire, iar 47% au un business sustenabil la 2 ani după absolvire.

În plus, cei care vor trece pragul târgului internaţional de universităţi RIUF, pe 6 octombrie,  vor mai găsi:

  • 3000 de programe de licenţă, masterat, MBA şi doctorat;
  • Consilieri educaţionali care îi pot ajuta să aplice la orice universitate din lume;
  • Surse de finanţare şi burse disponibile în străinătate;
  • Programe de dezvoltare personalăşi de orientare în carieră;
  • Cursuri de limbi străine şi tabere educaţionale în afara ţării;
  • Studenţ iinternaţionali de la care poţi afla mai multe despre experienţa de studiu în străinatate.

 Pentru a participa la RIUF- The Romanian International University Fair trebuie să te înscrii pe site-ul evenimentului, iar la finalul acestei ediţii RIUF vei primi un plan de studii personalizat pe ţările şi domeniile tale de interes.


Postat în:Învăţământ Tagged: mediul academic românesc, targul international riuf, universități internaționale

Patru elevi ai Colegiului ”Nicu Gane” au obținut două premii I la un concurs internațional pe proiecte de mediu

$
0
0

concurs-terra-scoala-ion-irimescu-falticeni

Sunt cei mai buni. Elevii fălticeneni confirmă din nou nivelul ridicat de pregătire atât în domeniul geografiei cât și ecologiei. Patru reprezentanți ai Colegiului Național ”Nicu Gane” au participat zilele acestea la un concurs internațional pe proiecte de mediu de unde s-au întors cu două premii I.

Desfășurată la Iași, în perioada 8 – 10 august, competiția a reunit elevi de liceu din mai multe țări europene. La secțiunea ecologie au fost depuse 50 de proiecte pe teme de mediu.

Elevii fălticeneni au venit la concursul internațional cu două proiecte. Dimitrie Cielecki i-a impresionat pe profesorii din juriu cu ultima evoluție, varianta finală și îmbunătățită, în proiectul Casei Ecologice, în timp ce Andrei Bârgovan, Maria Azoiței și Ștefan Șoptelea au prezentat un studiu referitor la ”Evidențierea efectului de seră în zona Fălticeni”.

Juriu a decis ca Dimitrie Cielecki să primească premiul I și trofeul concursului internațional pentru conceptul casei ecologice, iar elevilor care au pregătit lucrarea de analiză pe tema poluării să li se acorde, de asemenea, tot premiul I.

Elevii câștigători se pregătesc la Clubul Copiilor Fălticeni sub îndrumarea profesorului doctor Marcel Porof.

Pe lângă proiectele de mediu, competiția s-a desfășurat și pe alte secțiuni, dedicate referatelor, desenelor, dar și fotografiilor pe
teme ecologice. Concursul se află în calendarul competițional al Ministerului Educației Naționale.

Rudy Hödl


Postat în:Învăţământ

Aspecte legate de traficul de persoane prezentate liceenilor fălticeneni

$
0
0

actiune_prevenire_trafic_de_persoaneÎn cadrul Săptămânii Prevenirii Traficului de Persoane, lucrători din cadrul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava au continuat acţiunile de sensibilizare a publicului larg pe tema acestui flagel. Marţi, 13 octombrie 2015, CR Suceava în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava au desfăşurat mai multe acţiuni de prevenire şi informare cu privire la riscurile asociate traficului de persoane.
La Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni s-a desfăşurat o sesiune de vizionare a mai multor filmulete şi spoturi pe tema traficului de persoane, la care au participat 200 de elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Colegiul „Vasile Lovinescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Bacescu”.
Scopul acestei întâlniri a vizat cu prioritate conştientizarea factorilor de risc şi abordarea educaţiei pentru prevenirea situaţiilor de risc cu privire la traficul de minori, în scopul identificării modalităţilor eficiente de prevenire şi înlăturare a riscurilor expunerii la fenomenul traficului de persoane, şi totodată adoptarea unei atitudini unitare a şcolii şi a întregii comunităţi cu privire la pericolul reprezentat de acestea.


Postat în:Învăţământ Tagged: liceenii din falticeni, săptămâna prevenirii traficului de persoane, traficul de persoane

Ziua europeană împotriva traficului de persoane la Şcoala „Mihail Sadoveanu”

$
0
0

scoala_sadoveanu_2Elevii Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni au marcat Ziua europeană împotriva traficului de persoane. Vineri, 16 octombrie 2015, elevii au participat la activitatea „Privește dincolo de aparențe”.

A fost vizionat un film documentar, apoi s-a desfășurat o dezbatere despre avantajele și pericolele navigării pe Internet, despre traficul de persoane în lume. Elevii au primit pliante informative. La rândul lor, au realizat afișe, pliante, mesaje pe care le-au prezentat în fața colegilor și le-au împărțit ulterior locuitorilor municipiului.

Activitatea a fost coordonată de doamna profesor psihopedagog Anechiforesei Lăcrămioara. La acțiune au fost prezenți profesorii Elena Pașcovici şi Ovidiu Moroșanu.

scoala_sadoveanu_1 scoala_sadoveanu_3 scoala_sadoveanu_4 scoala_sadoveanu_2
Postat în:Învăţământ Tagged: Ziua europeană împotriva traficului de persoane, şcoala mihail sadoveanu

Activităţi de informare în şcolile sucevene cu prilejul zilei de luptă împotriva traficului de persoane

$
0
0

activitate liceul alimentarPoliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava dar şi poliţiştii de proximitate din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti au  organizat în perioada 12 – 18 octombrie activităţi de prevenire şi sesiuni de informare pentru elevii din şcolile generale şi licee, susţinute în colaborare cu specialişti din cadrul structurilor de crimă organizată, pe teme privind : siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, protecţia datelor personale, prevenirea traficului de persoane.

Peste 2000 de elevi, părinţi şi profesori din municipiile şi oraşele sucevene au participat la acţiuni de informare cu privire la pericolele lumii virtuale şi vulnerabilităţile sistemelor informatice care generează riscuri asociate traficului de persoane.

Au fost organizate întâlniri dar şi activităţi interactive, expuneri de teme şi vizionări de filme cu caracter educativ – preventiv.

De asemenea, au fost prezentate aspecte legislative privind traficul de persoane.

În cadrul activităţilor, poliţiştii au prezentat şi un ghid al celor 6 paşi pentru a nu deveni o victimă a traficului de persoane.

Pasul 1. Ţi s-a făcut o propunere?

Verifica în detaliu orice ofertă primită!

Verifică legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului, statutul firmei, etc.)

Pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă sau de o invitaţie oficială de la un angajator din afara României. Începând cu 2009, cetăţenii români pot munci pe teritoriul U.E fără invitaţie din partea unui angajator.

Poţi lucra legal în străinătate numai dacă ai o viză de lucru, pe care o poţi obţine doar de la Direcţia consulară a Ambasadei ţării de destinaţie, numai după un interviu cu reprezentantul acestei direcţii.

Viza de lucru se deschide în baza unui contract de muncă sau a unei invitaţii oficiale din partea angajatorului. Durata perfectării este de cel puţin câteva zile şi poate ajunge la câteva săptămâni.

Contractul de muncă trebuie întocmit în cel puţin 2 exemplare şi scris într-o limbă pe care o cunoşti foarte bine (română).

Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranţă şi dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaşte conţinutul.

Verifică dacă la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă se găseşte înregistrat contractul de muncă semnat de tine;

Angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obţinerea paşaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.

Viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu îţi dă dreptul să munceşti legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală şi poţi fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă. În acest caz angajatorul te poate manipula, impunându-ţi să faci tot ceea ce doreşte.

Interesează-te care este salariul mediu în ţara în care ţi se propune să lucrezi.

Verifică dacă salariul propus îţi va permite să acoperi cheltuielile pe care le vei avea în ţara respectivă (cazare, mâncare, haine).

Evită semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul: “şi alte tipuri de activităţi” sau “toate activităţile la cererea angajatorului”.

Învaţă limba ţării sau câteva cuvinte uzuale în limba ţării de destinaţie pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie.

Pasul 2. Te-ai hotărât să pleci?

Lasă cât mai multe informaţii familiei şi prietenilor!

Anunţă cu cine, unde şi cum pleci din ţară şi lasă o fotografie recentă;

Stabileşte o parolă, pe care să o poţi folosi în convorbirile cu familia, dacă ai probleme;

Află numărul de telefon al Ambasadei României din ţara respectivă şi memoreză-l;

Nu da nimănui actele tale de identitate, cu excepţia autorităţilor.

Pasul 3. Ţi s-a oferit sprijin la plecare?

Nu da nimănui actele de identitate!

Nu accepta să perfectezi documentele şi să ţi se plătească drumul în credit sau cu împrumut;

Nu accepta să pleci cu acte false;

Nu accepta să pleci la lucru cu viză turistică;

Nu accepta să ţi se perfectează documentele de călătorie sau de lucru fără participarea ta şi în timp foarte scurt;

Nu accepta locul de muncă oferit dacă acesta este în mod evident peste posibilităţile tale de pregătire profesională;

Nu accepta să păstrezi secretă plecarea ta;

Pasul 4. Eşti deja în pericol?

Cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact!

Reţine orice informaţie privind locaţia în care te afli (adresă, telefon, nume, etc.)

Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane;

Transmite un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară (prin telefon, e-mail, sms, etc.);

Încearcă să îţi asiguri scăparea  în condiţii de siguranţă din locaţia unde eşti ţinut/ă fără acceptul tău şi contactează instituţiile statului (poliţia, Ambasada, etc.) sau persoanele care ar putea să-ţi ofere ajutor;

Dacă eşti în România, apelează gratuit linia telefonică 0800.800.678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul 004.021.313.31.00 sau la numărul reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă.

Pasul 5. Cum îţi dai seama că o persoană este victimă a traficului de fiinţe umane?

Condiţia socială a victimelor traficului de persoane este caracterizată, în general, de următoarele aspecte: sărăcie, discriminare şi lipsă de oportunităţi de angajare sau educaţie, marginalizare socială, neglijenţă şi abuz din partea familiei, insuficientă cunoaştere a drepturilor, obligaţiilor şi reglementărilor din domeniul migraţiei şi al accesului la libera circulaţie.

Victimele traficului de persoane pot fi victime ale violenţei fizice sau sexuale, iar drepturile şi libertăţile le sunt negate ori nerespectate.

Orice semn al unei traume fizice sau psihice poate constitui un indiciu pentru identificarea ori diferenţierea unui caz de trafic de persoane.

Victimele traficului de persoane sunt supuse unor forme de abuz şi constrângere. Astfel, victima poate să prezinte diferite echimoze, plăgi care pot fi semnele unui posibil abuz fizic sau să reclame că a fost supusă abuzului sexual.

Victima traficului de persoane poate să fie apatică, absentă, să dea impresia că nu înţelege foarte clar ceea ce i se cere ori ceea ce i se explică, să izbucnească în plâns de fiecare dată când este abordată sau să aibă dificultăţi în a-şi reaminti cu exactitate ce i s-a întâmplat.

Victima traficului de persoane poate să reacţioneze cu neîncredere şi chiar iritare faţă de cei care au intervenit în scoaterea ei din mediul în care se afla şi să nege chiar situaţia de abuz în care s-ar fi aflat majoritatea victimelor traficului de persoane, în special cele supuse exploatării prin muncă, prezintă, în perioada imediată ieşirii din trafic, semne ale privării de somn, hrană şi ale epuizării fizice la care au fost supuse.

Pasul 6. Cui te poţi adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane?

  •   Poliţiei – la 112!

  •   Misiunilor diplomatice ale României în străinătate

  • Liniei Telverde 0 800 800 678
  • Organizaţiilor neguvernamentale

Postat în:Învăţământ Tagged: activităţi de informare, traficul de persoane, ziua de lupta

Lupta împotriva traficului de persoane temă de actualitate în şcolile fălticenene

$
0
0

scoala2Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu”

Luni şi marţi, 19-20 octombrie 2015, la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni, s-au desfășurat activități dedicate marcării Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane (18 octombrie – nn).

Scopul acestor activităţi a fost de prevenire și informare a elevilor pe teme privind: siguranța pe rețelele de socializare, protecția datelor personale,prevenirea traficului de persoane.

Activitățile au fost susținute de profesor psiholog  Anechiforesei Lăcrămioara Elena  în colaborare cu specialiști din cadrul I.P.J.Suceava și Poliția Municipiului Fălticeni (Ionuț Iepureanu – subcomisar, coordonator al Compartimentului de prevenire a criminalității și Luncănița Cristian- polițist de proximitate la Poliţia municipiului Fălticeni).

Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza”

Ziua Europeană împotriva traficului de persoane a fost marcată pe parcursul săptămânii trecute la Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza”, Fălticeni. Activităţile dedicate acestei zile au avut loc la toate clasele şi au fost diverse, dar toate au avut obiective commune: creșterea conștientizării existenței fenomenului traficului de persoane în România și în alte țări, prevenirea  și combaterea traficului de persoane, promovarea site-ului www.povestea-ei.ro, cunoasterea  metodelelor de evitare a situaţiilor de risc cu privire la posibilitatea de a fi răpit, ne-a informat Brînduşa Nisioi, coordonator proiecte şi programe educative.

Printre activităţile desfăşurate merită de amintit: Vreau să fiu un om liber!, Stop- traficului de  copii!, Omul împotriva omului, Educaţi să spunem NU; aceste activităţi au constat în dezbateri pe marginea temei traficului de persoane, jocuri de rol, completare de chestionare, desene şi vizionarea unui film documetar pus la dispoziţie de Asociatia eLiberare; filmul amintit se numeste “Vânzătorul de suflete”. Cei care au urmărit filmul documentar au înțeles noțiunea de trafic de persoane și au conștientizat că acest fenomen este numit pe drept cuvânt sclavia erei moderne. Totodată, s-au dovedit a fi solidari cu victimele care și-au mărturisit experiențele  și au purtat cu toții ecusoane pe care scria Eliberare, Sunt un om liber, marcând astfel Ziua Europeană împotriva traficului de persoane.


Postat în:Învăţământ Tagged: lupta împotriva traficului de persoane, tema de actualitate

Activitate de bilanţ la SMSJ Fălticeni, la finalul anului de învăţământ 2014-2015

$
0
0

bilant_smsjVineri, 23 octombrie, în cadru festiv şi în prezenţa invitaţilor şi a personalului şcolii, comandantul unităţii, col. Marian Mircea Liviu, a prezentat “Raportul general privind starea şi calitatea învăţământului în anul de învăţământ 2014-2015”. La acest moment de bilanţ al şcolii a participat prefectul judeţului Suceava, dl. Constantin Harasim, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu, adjunctul inspectorului general al Jandarmerie Române, col. dr. Robert Iulian Vîţă, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Dincolo de cifrele şi datele statistice prezentate în material, care au reflectat activitatea fiecărui compartiment al unităţii, comandantul şcolii a precizat că anul de învăţământ 2014 – 2015 a fost determinant în creşterea calităţii actului educaţional, la toate nivelurile: capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calităţii, iar rezultate obţinute demonstrează eficienţa demersurilor întreprinse. Analiza activităţii prin evidenţierea performanţelor, dar şi prin recunoaşterea punctelor vulnerabile, face posibilă transparenţa actului managerial şi educaţional şi reprezintă un reper important pentru activităţile manageriale, didactice şi de suport pentru noul an şcolar şi de pregătire.

De asemenea, dl.col.dr. Robert Iulian Vîţă a apreciat activitatea desfăşurată de către instituţia noastră de învăţământ care nu numai că a reuşit să treacă peste dificultăţile şi restricţiile specifice anilor de început, ci a devenit o instituţie bine cunoscută şi apreciată. Astfel, în anii viitori ne vom putea aştepta la o creştere a cifrei de şcolarizare, iar la nivelul Jandarmeriei Române există deja semnalele unei viitoare colaborări cu instituţii similare europene.


Postat în:Învăţământ Tagged: bilanţ la smsj fălticeni, bilanţul anului şcolar

Cercul pedagogic al profesorilor de geografie la Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea”

$
0
0

scoala ioan ciurea 2Joi, 29 octombrie 2015, Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni a găzduit activitatea metodică a Cercului pedagogic al profesorilor de geografie din zona Fălticeni.

La această activitate – coordonată de către inspectorul de specialitate, prof. dr. Bogdan Nistor, şi de responsabilul cercului, prof. dr. Marcel Porof – au luat parte 30 de profesori de geografie.

Cu acest prilej, profesorul Valerian Bodnariu a susţinut lecţia demonstrativă Hidrogafia Europei la clasa a VI-a B, după care a prezentat referatul cu tema Strategii didactice interactive utilizate în lecția de geografie. Valențe formative și limite.

„Demersul didactic propus de către domnul profesor Valerian Bodnariu a pus în lumină tactul pedagogic al dascălului care a reuşit să-i activizeze pe elevi prin valorificarea metodelor interactive de predare-învăţare-evaluare. De altfel, domnul profesor, care are gradul didactic I, a fost apreciat pentru rigoarea în pregătirea metodică, pentru competenţele ştiinţifice şi psihorelaţionale”, ne-a informat prof. dr. Marius-Claudiu Pintilii, directorul Şcolii Gimnaziale „Ioan Ciurea.


Postat în:Învăţământ Tagged: cercul pedagogic al profesorilor, falticeni, geografie, scoala ioan ciurea

Grădinița Specială Fălticeni sărbătorește 60 de ani de activitate

$
0
0

ziua_gradinitei_speciale_9

Eveniment jubiliar la Grădinița Specială Fălticeni. La sfârşitul acestei săptămâni se împlinesc 60 de ani de activitate pentru unitatea destinată să-i ajute pe copiii cu deficiențe să-și dezvolte abilități pentru viață.

La manifestarea jubiliară organizată joi, 12 noiembrie 2015,  au participat primarul Cătălin Coman, vicepreședintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu, inspectorul şcolar pentru învăţământul special, Ionel Dumistrăcel,  foste cadre didactice ale Grădiniței, directori ai altor instituții de învățământ din localitate, reprezentanţi ai unor instituţii publice, dar și părinți.

Invitaţii au avut cuvinte de apreciere la adresa activităţii derulate în cadrul instituţiei. Întâlnirea a constituit şi un prilej de aducere aminte a începuturilor şi evoluţiei grădiniţei pe parcursul celor şase decenii de existenţă. O evocare emoţionantă i-a aparţinut Mariei Nistoreasa, fost director al grădiniţei. Festivitatea a avut parte şi de un bogat program artistic, susţinut de copii grădiniţei dar şi de invitaţii de la Şcoala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc.

După cum ne-a informat prof. Elena Varganici, directoarea instituţiei de învăţământ, Grădiniţa Specială Fălticeni s-a înfiinţat la 15 noiembrie 1955, ca urmare a desfiinţării Şcolii de Surzi de la Putna, în clădirea fostei Şcoli Normale de pe strada Ion Creangă nr. 10. Copiii deficienţi de auz înscrişi la grădiniţă proveneau din toată zona de nord-est a ţării. Planul de şcolarizare a crescut de la 40 de copii surzi, în primii ani, la 80 de copii în anul 1982, când grădiniţa a primit o locaţie nouă, situată la adresa actuală. În prezent, grădiniţa are grijă de 105 copii cu deficienţe mintale, senzoriale şi/ sau asociate, autism.

Resursa umană este asigurată de un colectiv de 34 cadre didactice, din care 22 profesori pentru învăţământul preşcolar, 11 profesori psihopedagogi, 1 profesor kinetoterapeut, 24 angajaţi personal didactic auxiliar şi 10 angajaţi personal nedidactic. Funcţionarea grădiniţei este finanţată de Consiliul Judeţean Suceava.

Grădiniţa dispune de spaţii utilate conform standardelor în vigoare destinate procesului de învăţământ, terapiilor specifice de compensare, odihnei şi petrecerii timpului liber.

Alex Săvescu

ziua_gradinitei_speciale_1 ziua_gradinitei_speciale_2 ziua_gradinitei_speciale_3 ziua_gradinitei_speciale_4 ziua_gradinitei_speciale_5 ziua_gradinitei_speciale_6 ziua_gradinitei_speciale_7 ziua_gradinitei_speciale_8 ziua_gradinitei_speciale_10 ziua_gradinitei_speciale_11

 


Postat în:Învăţământ Tagged: 60 de ani de la infiintarea gradinitei speciale, gradiniţa specială fălticeni
Viewing all 211 articles
Browse latest View live