Quantcast
Channel: Învăţământ – CRONICA DE FĂLTICENI
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

Elevii de clasa a VIII-a susţin testările în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Evaluare Naţională

$
0
0

evaluarea-nationalaTimp de trei zile, în perioada 23-25 februarie 2015, elevii de clasa a VIII-a susţin testările în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Evaluare Naţională.

Sunt organizate simulări pentru disciplinele: Limba şi literatura română (luni, 23 februarie), Matematică (24 februarie) şi Limba maternă (25 februarie).

Rezultatele simulării vor fi afişate pe data de 6 martie şi vor fi analizate în cadrul şcolii prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, dar şi la nivelul consiliului profesoral, în perspectiva organizării examenului din luna iunie.

În municipiul Fălticeni, simularea examenului de Evaluare Naţională vizează peste 280 de elevi de la şcolile gimnaziale „Al. I. Cuza”, „Ion Irimescu”, „Mihail Sadoveanu”, „Ioan Ciurea” şi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”. La nivelul zonei Fălticeni, simularea Evaluării Naţionale este organizată şi în alte alte peste 50 de unităţi de învăţământ (circa 1000 de elevi).

După Evaluarea Naţională din 2014, Ministerul Educaţiei a realizat un clasament al şcolilor din fiecare judeţ, comparând media de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V-VIII) cu media notelor obtinute la Evaluarea Naţională. La nivelul judeţului Suceava, în baza rankingului stabilit de MECS, şcolile din Fălticeni s-au aflat anul trecut în primele 110 şcoli.

Calendarul examenului de Evaluare naţională 2015:

13 iunie 2015 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015 – Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie 2015 – Limba şi literatura română – proba scrisă

23 iunie 2015 – Limba şi literatura maternă – proba scrisă

24 iunie 2015 – Matematică – proba scrisă

26 iunie 2015 – Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)

26 iunie 2015 – Depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 – 20.00)

27 – 29 iunie 2015 – Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2015 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

Alex S.


Filed under: Învăţământ Tagged: Învăţământ, evaluarea natională, examen, falticeni, simularea, zona falticeni

Biserici pictate din suflet de copil

$
0
0

biserici_pictate_din_suflet_7Tema proiectului aduce în discuiţie arta icoanei care nu poate exista fără învățătura creștină. Rolul ei este multiplu: împodobește locașul de închinare (estetic), învață din istoria Bisericii (pedagogic), însoțește cultul divin (latreutic) și mijlocește harul divin (haric). Prin rolul multiplu pe care îl are, icoana depășește formele lumii noastre pentru a face simțită prezența lui Dumnezeu în viața micului creștin. În această lume, elementele teologice, estetice și tehnice se unifică pentru a deveni accesibile prin credință, practică și totodată prin cugetare duhovnicească.

Dacă elementul teologic este neglijat, icoana devine un document sau un monument istoric, simplu purtător de informații, își va pierde substanța spirituală. Prin ceea ce am propus, am încercat să-i ajut, să-i formez pe elevi să vadă rolul multiplu al icoanei și nu doar ca pe un obiect purtător de informație.

Evenimentul a avut patru momente culturale:

Paralela între tradiţiile pascale româneşti – activitate coordonată de prof. de religie Adelina Haidau şi prof. Corina Acasandrei.

Venisajul expoziţiei „Biserici pictate din suflet de copil” (activitate coordonata de prof. de educatie plastică Oana Cepoi – n.n.). Expoziţia de icoane pe sticlă a avut ca finalitate premierea celor mai talentati copiii de la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” şi Şcoala Gimnazială “Nicolae Stoleru” Baia.

Colaj de cantece religioase susţinut de corul Şcolii Gimnaziale „Al. I. Cuza” Fălticeni – dirijor prof. de educaţie muzicală Mirabela Apopei.

Minirecital de poezie religioasă al scriitorului Alexa Paşcu.

Aceste activităţi au creat o altă dimensiune spirituală care le-a insuflat elevilor respectarea moralei creștine, promovarea artei tradiţionale româneşti prin pictarea icoanelor pe sticlă, formarea convingerii că perceptele religioase sunt în esență percepte de bază ale vieții care ne ajută să trăim frumos și să ne bucurăm de viață.

Implicarea copiilor în derularea acestui proiect va conduce la conştientizarea faptului că tradiţiile trebuie păstrate şi transmise mai departe deoarece este de datoria noastră să menţinem o colaborare vie între şcoală, biserică, bibliotecă și familie.

Comunitatea noastră prin acest proiect cultural a atins puncte sensibile şi a rezolvat o problemă imperioasă: conştientizarea, valorificarea şi promovarea artei spirituale, a valorilor frumoase şi bune prin cultivarea frumosului artistic.

Prof. Oana Cepoi


Filed under: Învăţământ Tagged: arta icoanei, învăţătura creştină, biserici pictate, din suflet de copil, momente culturale, proiect

Magia Mărţişorului – proiect educativ la Şcoala “Al . I Cuza”

$
0
0

magia_martisorului_6

Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Fălticeni derulează, în perioada 23 februarie – 6 martie 2015, a şaptea ediţie a proiectului „Magia Mărţişorului”.

Evenimentul a adunat în aceşti ani peste 100 de şcoli participante din întreaga ţară. Organizatorii îşi propun şi în acest an să continue activităţile proiectului, păstrând scopul şi utilitatea sa, susţinerea Programului Internaţional Eco-Şcoala (program care a adus şcolii Cuza, în 8 ani, 4 steaguri verzi).

Proiectul „Magia Mărţişorului” are ca scop dezvoltarea creativităţii, expresivităţii artistico-plastice, formarea unor abilităţi de comunicare şi autoevaluare prin desfăşurarea unor activităţi educative, cu un pronunţat caracter practic, şi valorificarea deşeurilor reciclabile.

Concursul dă prilej elevilor să valorifice lucrările realizate la orele de abilităţi practice şi în atelierele de creaţie, care s-au organizat în fiecare clasă din ciclul primar şi gimnazial, dar şi sărbătorirea într-un mod inedit a zilelor de 1 şi 8 Martie.

Fondurile obţinute prin vânzarea produselor celor mici vor fi  utilizate pentru derularea Programului Internaţional Eco – Şcoala, derularea unor activităţi cu caracter ecologic, menite să cultive spiritul civic în interes ecologic al populaţiei şcolare şi extraşcolare.

La derularea proiectului şi-au adus contribuţia toate cadrele didactice din şcoală, sub îndrumarea şi susţinerea coordonatorilor proiectului :bibliotecar – Doriana Stan, profesor – Daria Prisacariu, profesor – Mariana Oşlobanu.

Rudy H. 


Filed under: Învăţământ Tagged: eco-şcoala, falticeni, magia mărţişorului, proiect educativ, şcoala al. i. cuza

Bacalaureat cu repetiţie pentru viitorii absolvenţi ai colegiilor fălticenene

$
0
0

asteptare_simulare_bacalaureatÎn această săptămână, 2-6 martie, peste 1800 de elevi din Fălticeni participă la simulările probelor examenului de Bacalaureat (clasele a XI-a şi a XII-a).

Examenul se dă după aceleaşi modele de subiecte, în aceleaşi condiţii ca la examenul din vară.

Notele obţinute de elevi la simulările examenelor naţionale nu vor fi publicate în catalog, dar rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

Simularea pentru bacalaureat la clasa a XI-a a fost organizată pentru prima oară în anul 2014, cu scopul de a familiariza elevii cu rigorile unei evaluări naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional, dar şi pentru a optimiza rezultatele obţinute de către elevi la finalul studiilor liceale.

La simularea bacalaureatului de anul trecut, peste 50 la sută din elevii de clasa a XII-a au luat note peste cinci la Limba română şi la proba la alegere a profilului, în timp ce mai puţin de jumătate – 42,51 la sută – au obţinut note de trecere la proba obligatorie a profilului.

Calendar simulare Bac 2015

2 martie 2015 – Simularea probei scrise de Limba şi literatura română

3 martie 2015 – Simularea probei scrise de Limba şi literatura maternă

4 martie 2015 – Simularea probei obligatorie a profilului (matematică/istorie)

6 martie 2015 – Simularea probei la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)

12 martie 2015 – Afişarea rezultatelor

Alex S.


Filed under: Învăţământ Tagged: Învăţământ, bacalaureat, educaţie, falticeni, simulare

Elevă de la “Nicu Gane” calificată la faza naţională a olimpiadei de ştiinţe socio-umane

$
0
0

colegiul_national_nicu_ganeSâmbătă, 28 februarie 2015, Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava a organizat Olimpiada judeţeană la disciplinele socio-umane, ne-a informat prof. Elena – Cristina Nechifor, înspector şcolar pentru disciplinele socio-umane.

Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni a fost gazda acestei olimpiade pentru disciplinele: logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie.Cele 5 discipline au avut 123 de participanţi. Pentru fiecare disciplină de concurs, ocupantul locului I va reprezenta județul la faza națională, astfel:

Logică, argumentare şi comunicare – Constantin Dranca (Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei – profesor îndrumător Constantin Rotărescu).

Psihologie - Raluca Maria Leonti (C.N. “M. Eminescu” Suceava – profesor îndrumător Cezar Anuţei).

Economie – Iulia Gabriela Cumpăratu (C.N. “Petru Rareş” Suceava – profesor îndrumător Cecilia Sahleanu).

Sociologie - Ana Maria Antonesei (C.N. “M. Eminescu” Suceava – profesor îndrumător Cezar Anuţei).

Filosofie – Miluţa Ailenei (C.N. “Nicu Gane” Fălticeni – profesor îndrumător Ioan Caulea).

Faza națională a olimpiadei de științe socio-umane se va desfășura la Mangalia, în perioada 6-10 aprilie.olimpiada

Alex S.


Filed under: Învăţământ Tagged: Colegiul National Nicu Gane, falticeni, miluţa ailenei, olimpiada naţională, ştiinţe socio umane

Lansare de carte în cadrul zilelor Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava

$
0
0

lansare de carte_2Editura LUMEN și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava vă invită la lansarea volumului Elemente de logică şi teoria argumentării, autori Prof. Univ. Dr. Sorin–Tudor MAXIM şi Lect. Univ. Dr. Marius-Costel EŞI – Universitatea „Stefan cel Mare”, ce se va desfășura în cadrul zilelor Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, vineri, 6 martie 2015, începând cu ora 12.00, în Corpul E al Universității, sala E129.

Evenimentul va avea loc vineri, 6 martie 2015, începând cu ora 12.00, în Corpul E al Universității, sala E129, în prezenţa autorilor şi a invitaţilor acestora: Prof. Univ. Dr. Traian D. STĂNCIULESCU – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Prof. Univ. Dr. Antonio SANDU – Universitatea „Ștefan cel Mare din Suceava”, Directorul Editurii LUMEN; Conf. Univ. Dr. Dan Ioan DASCĂLU – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Lansarea volumului va fi moderată de către Lector Univ. Dr. Vasile DEMCIUC, în calitate de Director al Departamentului de Știinte Umane și Social Politice al Facultății de Istorie și Geografie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Sorin-Tudor MAXIM este Profesor universitar doctor în cadrul Universitătii ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie și Geografie, Departamentul de Știinte Umane și Social Politice, calitate în care a susținut și susține cursuri și seminarii de Etică, Filosofie morală, Deontologie, Logică și științe politice, precum și numeroase cursuri specializate în cadrul diferitelor programe de studii masterale: Etica afacerilor, Etică și transparență în organizații, Logică juridică, Gândire critică, Deontologie și comunicare, Deontologie în asistența socială etc.

Marius-Costel EŞI este licențiat al Facultatii de Filosofie a Universitatii ,,Al. I. Cuza” Iași și al Facultății de Știinte Economice și Administrație Publică a Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava. De asemenea, a absolvit studiile postuniversitare, specializarea Teorii ale comunicării și filosofie analitică în cadrul Universității ,,Al. I. Cuza” Iași și studiile masterale, specializarea Administrarea Afacerilor în cadrul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică din Suceava. Este doctor în filosofie (specializarea Ontologia și filosofia științei), titlu obtinut la Universitatea ,,Al. I. Cuza” Iași și doctorand în cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare’’ din Suceava (specializarea Administrarea afacerilor).


Filed under: Învăţământ Tagged: lansare de carte, stefan cel mare, Suceava, zilele univesrităţii

99% din elevii din Fălticeni s-au înscris la ora de religie

$
0
0

elevi_falticeniProcentaj aproape maxim. La Fălticeni numărul solicitărilor făcute de cei care vor să studieze în continuare religia este foarte ridicat. Potrivit datelor remise de directorii unităților de învățământ preuniversitar din municipiu, peste 6.500 de elevi au decis că vor frecventa această disciplină opţională aflată în oferta educaţională.

Ponderea elevilor înscrişi la ora de religie, în cele șapte unități de învățământ din Fălticeni, este de 99%. Mai puțin de 10 elevi, din cei peste 6.500, au hotărât ca să nu urmeze cursul de religie.

La școlile gimnaziale din municipiu doar 6 din cei 2225 de școlari nu s-au înscris pentru acest opțional.

Școala ”Ioan Cirea” este singura din municipiu cu procentaj maxim. Toți cei 435 de elevi vor continua să aibă religia ca materie de studiu.

La Școala ”Alexandru Ioan Cuza”, un număr de 4 elevi din cei 515 nu s-au înscris la această disciplină opţională.

La Școlile ”Mihail Sadoveanu” și ”Ion Irimescu” procentajul înscrierilor la materia opțională religie este de 99,99%. Aici, fiecare școală are câte un singur elev care a ales să nu urmeze în continuare acest curs.

Situație similară și la colegiile din Fălticeni. Marea majoritate au decis că vor frecventa pe viitor ora de religie.
Spre exemplu, la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” din cei 1505 elevi, doar unul singur a hotărât să nu se înscrie pentru opționalul amintit.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

Pentru a fi pusă în practică decizia Curţii Constituţionale, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, printr-o adresă din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor şcolare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinţii şi tutorii legal instituiţi pentru elevul minor, referitor la hotărârea CC şi la faptul că, dacă doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă.

În formularul de înscriere, se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute în România.

Rudy H.


Filed under: Învăţământ Tagged: falticeni, optiuni, ora de religie

Şcoala Ioan Ciurea în pragul primăverii


Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială ”Ion Irimescu” au sărbătorit 100 de zile de şcoală

Eleva Miluţa Ailenei de la Colegiul ”Nicu Gane” s-a calificat la Olimpiada Națională de Istorie

$
0
0

Prezență la cel mai înalt nivel într-o competiție școlară. O elevă de la Colegiul Național ”Nicu Gane” va reprezenta județul Suceava la următoarea Olimpiadă Națională de Istorie. Printre participante se numără și Miluța Ailenei din clasa a XII-a, de la unitatea de învățământ fălticeneană…http://www.cronicadefalticeni.ro/?p=3749


Filed under: Învăţământ Tagged: Învăţământ, Colegiul Nicu Gane, falticeni, miluţa ailenei, olimpiada naţională de istorie

Colegiile ”Mihai Băcescu” și ”Nicu Gane” au eleve calificate la Olimpiada Națională de Limba Rusă

$
0
0

Au ajuns în etapa finală. Cinci eleve de la colegiile ”Mihai Băcescu” și ”Nicu Gane” au reușit să acceadă în ultima fază competițională a Olimpiadei Naționale de Limba Rusă. Rezultatul nu este o surpriză având în vedere performanțele obținute în anii anteriori de elevii îndrumați de profesoara Valentina Nazarov…http://www.cronicadefalticeni.ro/?p=3820


Filed under: Învăţământ, Stiri Tagged: colegiul băcescu, Colegiul Nicu Gane, eleve calificate, limba rusa, olimpiada naţională

Doi elevi din Fălticeni s-au calificat la faza naţională a Olimpiadei de limba franceză

$
0
0

Fălticeniul va avea doi reprezentanţi la faza naţională a Olimpiadei de limba franceză. Este vorba despre David Nicolai, de la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu”, elev pregătit de profesoara Daniela Grigore, şi Cătălina Sofron, elevă la Colegiul Național ”Nicu Gane”, pregătită de profesoara Liliana Rădulescu…http://www.cronicadefalticeni.ro/?p=3871


Filed under: Învăţământ, Stiri Tagged: Învăţământ, colegiul mihai bacescu, Colegiul Nicu Gane, educaţie, faza naţională, limba franceză, limbi romanice, olimpiada naţională

Festivalul Francofon “Primăvara Poeţilor” la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”

Astăzi încep înscrierile copiilor la grădiniță: 180 de locuri sunt disponibile în unitățile preșcolare Fălticeni

$
0
0

Primăvara deschide porțile grădinițelor. Începând de astăzi, 23 martie, părinții pot să-și înscrie copilul la una din cele două forme de învățământ preșcolar din municipiul Fălticeni. Oferta locală este generoasă, așa că aceștia pot opta între cele cinci grădinițe cu program normal (GPN) și cele trei cu program prelungit (GPP)….http://www.cronicadefalticeni.ro/?p=3919


Filed under: Învăţământ, Stiri Tagged: falticeni, gradinite, inscrieri, program normal, program prelungit

Performanțe excelente bifate de Colegiul Național ”Nicu Gane”: 14 elevi merg la olimpiadele naționale


Premii pentru Şcoala „Mihail Sadoveanu” la concursul „Mathématiques sans frontières”

Judeţul Suceava va găzdui Olimpiada Naţională de Protecţia Mediului

Fii inteligent la matematică

Ziua Mondială a Păsărilor la Şcoala “Ion Irimescu”

Elevii de la Şcoala “Ion Muceleanu” Fântâna Mare au vizitat instituţii de învăţământ din Fălticeni

Viewing all 211 articles
Browse latest View live