Quantcast
Channel: Învăţământ – CRONICA DE FĂLTICENI
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

„Saptamana Omeniei” la Scoala Ioan Ciurea

$
0
0

daruri_scoala_6

Şi la sfârşitul acestui an, în luna decembrie, la Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni, au fost derulate activităţile din cadrul proiectului educaţional Săptămâna Omeniei.

După cum ne-a informat directorul şcolii, prof. Marius Pintilii, pincipalul obiectiv l-a reprezentat sprijinirea copiilor proveniţi din familii defavorizate, care învaţă la această şcoală. Prin implicarea voluntară a elevilor din toate clasele, au fost strânse produse alimentare pentru 37 de copii (făină, orez, zahăr, ulei, fructe, dulciuri etc.). De asemenea, cadrele didactice au susţinut financiar o familie nevoiaşă din Fălticeni, cu 5 copii (din care 2 învaţă la şcoala amintită), în vederea cumpărării unui cablu de 170 m necesar asigurării energiei electrice pentru locuinţă.

În cadrul aceluiaşi proiect, cei mici au primit daruri şi din partea unui grup de elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, îndrumaţi de prof. Dranca Bogdan.

„Totodată, trebuie să amintim şi faptul că, în baza unui parteneriat cu Fundaţia Filantropică FARA, proiectul Şcoală după şcoală (derulat la nivelul claselor I-IV, a V-a şi a VIII-a) a dobândit amploare, implicând, printre altele, şi o dimensiune caritabilă. În această direcţie, cu sprijinul reprezentanţilor fundaţiei şi al domnilor Heinrich Mayer (Rogelya Prod) şi Rudy Hodl (Cronica de Fălticeni), am constituit 3 grupe de elevi din familii cu o situaţie financiară precară (în total 33 de copii), care să beneficieze de activităţile desfăşurate în cadrul proiectului, sub deviza Şcoala – şansa fiecăruia. Acestea au loc o dată pe săptămână, pe parcursul a două ore, conform unui grafic prestabilit, integrat în programul general al proiectului Şcoală după şcoală. După cursuri, elevilor li se asigură o masă gratuită, apoi urmează pregătirea suplimentară (de recuperare sau de aprofundare a materiei, după caz). În plus, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, Fundaţia FARA le-a oferit acestor copii numeroase cadouri (hăinuţe, jucării ş.a.). Proiectul în ansamblul său nu s-ar putea realiza la nivelul unităţii noastre şcolare fără implicarea voluntară a majorităţii dascălilor, care încearcă să-i ajute pe elevi şi în afara orelor de curs. În fond, prin toate aceste activităţi, dorim să oferim servicii alternative de educaţie într-un cadru organizat, să venim în sprijinul tuturor copiilor (indiferent de mediul din care provin), să prevenim absenteismul şi abandonul şcolar.”, ne-a declarat directorul Marius Pintilii.


Filed under: Învăţământ Tagged: falticeni, proiect educaţional, saptamana omeniei, scoala ciurea

Elevii se intorc la scoala pentru ultimele saptamani ale primului semestru

$
0
0

a_inceput_scoalaVacanţa de iarnă s-a încheiat. Elevii din Fălticeni se întorc de luni, 5 ianuarie 2015, în şcoli şi licee, pentru ultimele patru săptămâni de cursuri ale primului semestru.

Urmează însă vacanţa intersemestrială, începând de sâmbătă, 31 ianuarie. Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, iar vacanţa de Paşti este programată între 11 aprilie şi 19 aprilie.

Săptămâna 6-10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.


Filed under: Învăţământ Tagged: falticeni, gradinite, intersemestrial, liceee, semestru, vacanţă, şcoli

Sindicatele solicita scolilor sa aiba in vedere fondurile pentru decontarea navetei profesorilor

$
0
0

navetisti

În acest sens „directorii unităţilor şcolare trebuie să facă demersurile necesare către autorităţile administraţiilor publice pentru cuprinderea în bugetele locale a sumelor destinate decontării navetei cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar”, se arată într-o informare a Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava.

Solicitarea vine în perioada în care primăriile pregăstesc proiectele de buget pentru anul 2015.

Conform  OUG 83/2014 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice) publicată în Monitorul Oficial pe data de 18 decembrie 2014, consiliile locale au obligaţia de a cuprinde în bugetele locale sumele necesare decontării navetei cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar.

Finantarea acestor cheltuieli se va face din veniturile proprii ale bugetelor locale si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale.

Consiliul Local Fălticeni a aprobat, în anul 2014, plăţi de peste 6.000 de lei pe lună pentru decontarea navetei. Ultima plată, pentru luna noiembrie, va aduce în conturile a 50 de cadre didactice suma totală de 7.600 de lei.

 


Filed under: Învăţământ Tagged: alianta, Învăţământ, decontare, falticeni, naveta, profesori, sindicate

Semne distinctive pentru scolile din Falticeni

$
0
0

uniformaMinisterul Educaţiei a elaborat un nou regulament şcolar, care va fi obligatoriu în toate şcolile din România începând de la jumătatea lunii februarie.

Ca noutate, regulamentul introduce semnele distinctive pentru unităţile de învăţământ. Măsura se aplică din acest an şi urmăreşte creşterea siguranţei elevilor.

Semnele distictive – un ecuson, o uniformă sau o eşarfă -,  vor fi stabilite de comun acord cu Consiliul reprezentativ al părinţilor şi Consiliul reprezentativ al elevilor.

Odată stabilite, semnele distinctive vor fi aduse şi la cunoştinţa Poliţiei şi Jandarmeriei care vor colabora cu unităţile de învăţământ pentru siguranţa în şcoli.

Prin noul regulament sunt prevăzute şi reguli pentru condiţiile de acces în şcoli, valabile pentru elevi, cadrele didactice, vizitatori.


Filed under: Învăţământ Tagged: ecuson, esarfa, falticeni, uniforma, şcoli

Peste 835 elevi din judeţul Suceava participă la programul educațional ECOlimpiada Elevilor

$
0
0

Calendar ECOlimpiada Elevilor

Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, derulează proiectul educațional ECOlimpiada Elevilor în școlile din România, proiect ajuns la ediţia a III-a.

Din județul Suceava, inclusiv din municipiul Fălticeni, peste 835 de elevi de clasa a III-a s-au înscris în competiție și au solicitat auxiliarul curricular „Învățăm să reciclăm ambalajele”.

Manualul educațional este oferit gratuit în școli de către inițiatorii proiectului, Eco-Rom Ambalaje și Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, cu scopul de a întâmpina elevii cu noi informații esențiale privind colectarea separată și reciclarea deșeurilor de ambalaje.

Astfel, prima etapă a competiției ECOlimpiada Elevilor are caracter didactic și propune o serie de lecții educative despre protecția mediului înconjurător – în timp ce, în a doua etapă a programului, participanții își evaluează cunoștințele într-un concurs de lucrări scrise.

„Competiția îi determină pe copii să aibă rezultate cât mai bune și, în același timp, dinamizează și simplifică procesul de învățare. Astfel, am creat un program educațional complex, un fel de olimpiadă națională pe teme de mediu, care urmărește să îi determine pe cei mici să fie responsabili cu resursele naturale. Le dorim mult succes participanților de anul acesta”, declară Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

În următoarea perioadă, 134 de elevi din Fălticeni (de la şcolile “Al. I. Cuza”, “Ion Irimescu” şi “Mihail Sadoveanu” – n.n.) vor parcurge manualul „Învățăm să reciclăm ambalajele”, iar la final vor realiza o lucrare scrisă cu principalele învățături deprinse din auxiliar.

Compunerile vor fi notate de către învățătorii de la clasă, care vor nominaliza cea mai bună lucrare în etapa finală a competiție, înregistrând-o pe site-ul www.colecteazaselectiv.ro. Un juriu format din reprezentații Ministerului Educaţiei şi Cercetării Știinţifice și Eco-Rom Ambalaje vor realiza o ultimă departajare din punct de vedere al originalităţii, al respectării normelor de redactare și a temei propuse. Totodată, compunerile pot fi evaluate și prin vot unic, în perioada 20 aprilie – 10 mai 2015.

La final, elevii care au redactat cele mai reușite lucrări, alături de cadrele didactice implicate, vor fi premiați.

Programul educațional ECOlimpiada elevilor se desfășoară la nivel național încă din 2012 și își propune familiarizarea elevilor din clasele a III-a cu procesul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje și cu cel de reciclare.

Datorită performanțelor foarte bune înregistrate în primele două ediții, unde aproximativ 33.593 de elevi și 1.359 de cadre didactice din 58 de orașe au răspuns pozitiv proiectului ECOlimpiada elevilor, programul continuă și anul acesta, fiind extins în alte 29 de noi localități din România.


Filed under: Învăţământ Tagged: ambalaje, Învăţământ, ecolimpiada, falticeni, program educational, reciclare

Colegiul “Vasile Lovinescu” a găzduit concursul “Adolescentul şi dreptul la sănătate”

$
0
0

adolescentul_si_dreptul_la_sanatate_1Marţi, 20 ianuarie 2015, la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni s-a desfăşurat prima ediţie a concursului „Adolescentul şi dreptul la sănătate”. Concursul face parte din proiectul educaţional „Sănătatea – dar frumos”.

După cum ne-au informat organizatorii, la concurs au participat elevii claselor a IX-a. Tema competiţiei s-a regăsit în lucrările concurenţilor: poezii şi desene proprii.

Membrii juriului, medic Corina Pavel, asistent medical Monica Ciobanu, prof. Ionela Apetroaie şi prof. Gabriela Ariton, au avut o misiune dificilă în a alege câştigătorii:

Secţiunea desen:

Premiul I: Mihai Niculina Magdalena, clasa a IX-a AgrTr

Premiul II: Cojocea Alexandra, clasa a IX-a HA

Premiul III: Norocel Maximilian şi Vodă Elena, clasa a IX-a SU

Menţiune: Horea Andrei, clasa a IX-a SA

adolescentul_si_dreptul_la_sanatate_2 Secţiunea poezie:

Premiul I: Dănilă Paula, clasa a IX-a SA

Premiul II: Chiriac Costel, clasa a IX-a Silvic

Premiul III: Aioanei Vasilica, clasa a IX-a SA

Menţiune: Rîmbu Roxana Mădălina, clasa a IX-a PM

Organizatorii concursului, profesoarele Claudia Elena Şandru şi Gina Maria Todică, tranmit pe această cale mulţumiri participanţilor, juriului, dar şi profesorilor diriginţi care s-au implicat şi au contribuit la reuşita acestei competiţii.


Filed under: Învăţământ Tagged: adolescentul, colegiul vasile lovinescu, concurs, dreptul la sanatate, falticeni

Limba germană caştigă adepţi în învăţământul fălticenean

$
0
0

limba_germana
În şcolile din Fălticeni, peste 150 de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal studiază limba germană.

La Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”, limba lui Goethe se studiază încă de la începuturile existenţei acestei şcoli. În prezent aici învaţă germana 75 de elevi din ciclul gimnazial.

În premieră, începând din acest an şcolar, limba germană a fost introdusă şi în programa elevilor de la Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza”. Mai exact, se predă germana unui număr de 70 de elevi de la clasa pregătitoare. Conducerea şcolii a precizat pentru Cronica de Fălticeni că există perspective pentru introducerea limbii germane la clasa a V-a în anul şcolar 2015-2016.

Studiul limbii germane se regăseşte în programa şcolară şi la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, pentru 109 elevi, la clasele a X-XII.

Doar trei cadre didactice predau limba germană la Fălticeni: prof. Ovidiu Simion, la Şcoala “Mihail Sadoveanu”, prof. Alina Ciornei, la Şcoala “Al. I. Cuza” şi prof. Dana Anton, la C.N. “Nicu Gane”.

Recent, statul german şi-a anunţat intenţia de a acorda burse, cuprinse între 50 şi 100 de euro, pentru dascălii care predau limba germană în şcolile din România. Potrivit oficialilor Ministerului Educaţiei din România, ar fi vorba de o sumă totală de 750.000 de euro de care ar putea beneficia 750 de cadre didactice din România. Indemnizaţiile de la statul german vor fi acordate prin intermediul Fundaţiei Saxonia din Brasov, pe bază de cerere, la care se anexează acte doveditoare.

Rudy H.


Filed under: Învăţământ Tagged: Învăţământ, falticeni, goethe, limba germana, scoala sadoveanu, şcoala cuza

173 de ani de învăţământ la Şcoala „Al. I. Cuza”

$
0
0

IMG_1095Ziua de 24 ianuarie a avut o semnificaţie în plus pentru elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Fălticeni.

Instituţia a aniversat 173 de ani de existenţă, eveniment marcat prin manifestări artistice, expoziţii cu lucrări ale elevilor, organizate în cadrul şcolii şi la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”.

La monumentul închinat domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost depuse coroane şi jerbe de flori din partea şcolii şi a reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, iar în faţa şcolii cei prezenţi au dansat „Hora Unirii”.

Momentul aniversar a fost onorat de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, fost elev al şcolii, a inspectorului şcolar Ghiorghi Cornia, a viceprimarului, Constantin Bulaicon, a persoanelor de conducere din Primăria Fălticeni, actuale şi foste cadre didactice, reprezentanţi ai asociaţiei părinţilor, directori de la unităţile de învăţământ din Fălticeni.

spectacol IMG_1100 P1970522 - Copy
Filed under: Învăţământ Tagged: aniversare, falticeni, şcoala al. i. cuza

Sindicatele din învăţământul sucevean solicită discuţii pe tema noului regulament şcolar

$
0
0

asi_suceava

Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASI) a solicitat grupelor sindicale afiliate să transmită propuneri de modificare a ROFUIP până în data de 28 ianuarie 2015, astfel încât acestea să poată fi transmise Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

„În opinia noastră, modificările care se impun acestui regulament trebuie publicate în Monitorul Oficial al României până la începerea semestrului II al anului şcolar în curs”, se arată într-un comunicat de presă al ASI Suceava.

Potrivit conducerii ASI Suceava, după publicarea în Monitorul Oficial al României a Ordinului ministrului educaţiei naţionale privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar (ROFUIP), grupele sindicale afiliate ASI Suceava au transmis sesizări privind erori de formă, inclusiv în ceea ce priveşte normele de trimitere la alte articole, dar şi de fond, care se găsesc în cuprinsul acestui regulament.

 

„Mai mult, există numeroase nemulţumiri din partea personalului didactic determinate de obligaţiile care le revin acestora, conform noului ROFUIP. În aceste condiţii, Colegiul Naţional al Liderilor FSLI, întrunit în şedinţa din 22 ianuarie 2015, a hotărât să solicite Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice constituirea unei comisii tehnice de lucru, formată din reprezentanţii MECS şi ai federaţiilor sindicale, în cadrul căreia să se discute modificările la acest regulament.

Trebuie avută în vedere importanţa deosebită pe care acest regulament o are la nivelul unităţilor de învăţământ în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului astfel încât, din punctul nostru de vedere, se impune o analiză temeinică şi serioasă a prevederilor acestui regulament, împreună cu reprezentanţii salariaţilor, pentru a se înlătura neconcordanţele din ROFUIP şi pentru a evita modificările ulterioare ale acestuia.”, precizează ASI Suceava.

 

 


Filed under: Învăţământ Tagged: alianta sindicatelor din invatamant suceava

Unirea Principatelor văzută prin ochii elevilor de la Şcoala „Ioan Ciurea”

$
0
0

scoala_ciurea_expozitieUnirea Principatelor Române a fost sărbătorită prin manifestări cultural artistice şi activităţi didactice în unităţile de învăţământ din Fălticeni.

Pentru a marca importanţa deosebită a evenimentului, în  săptămâna 19-23 ianuarie, Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni a pregătit o expoziţie cu lucrări ale elevilor (desene, poezii, colaje, fotografii), care au surprins, în diferite ipostaze, semnificaţiile actului istoric de la 24 ianuarie 1859.

„Expoziţia a fost organizată de şcoala noastră în baza parteneriatului cu compania de retail Kaufland România (Fălticeni), care a asigurat spaţiul necesar expunerii lucrărilor începând cu data de 23 ianuarie. În fond, acest parteneriat este iniţiat încă din anul şcolar anterior, când Kaufland a susţinut actul educaţional derulat la nivelul Şcolii Gimnaziale Ioan Ciurea printr-o donaţie de materiale didactice. Implicarea companiei în derularea proiectelor noastre educaţionale este de apreciat, astfel de colaborări contribuind, cu siguranţă, la creşterea calităţii actului de învăţământ”, ne-a declarat prof. Marius Pintilii, directorul instituţiei.

Alex S.


Filed under: Învăţământ Tagged: Învăţământ, falticeni, ioan ciurea, kaufland, parteneriat, retail, scoala ciurea

Începe vacanţa intersemestrială!

$
0
0

vacanta_scoala_falticeniPentru cei peste 7.400 de elevi şi preşcolari din Fălticeni astăzi a fost ultima zi de şcoală din primul semestru. Potrivit structurii anului şcolar, până pe data de 9 februarie începe semestrul al II-lea.

După vacanţă, încep simulările pentru examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, la clasele a VIII-a, a XI-a, a XII-a, iar elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se pregătesc pentru evaluările programate în luna mai.

Calendarul semestrului al II-lea
Cursuri: 9 februarie 2015 – 10 aprilie 2015
Săptămâna „Şcoală altfel”: 6-10 aprilie 2015
Vacanţă de primăvară: 11 aprilie 2015 – 19 aprilie 2015
Cursuri: 20 aprilie 2015 – 19 iunie 2015
Vacanţă de vara: 20 iunie 2015 – 13 septembrie 2015


Filed under: Învăţământ Tagged: Învăţământ, falticeni, intersemestrial, vacanţă

Un nou Centru de Testare ECDL în Fălticeni, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”

$
0
0

colegiul_tehnic_mihai_bacescu
Începând din acest an, Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni s-a alăturat reţelei naţionale a centrelor de Testare ECDL din România.

Acreditarea a fost obţinută pe data 15 ianuarie 2015, ne-a informat prof. Simona Murărescu, examinator în cadrul noului centru de testare (alături de prof. Bogdan Dumitriu).

Elevii din învățământul preuniversitar, cadrele didactice și personalul auxiliar din școli se pot înscrie oricând doresc, la acest centru de testare în vederea obținerii Permisului european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence CDL).

Permisul european de conducere a computerului (ECDL) este cel mai răspândit standard de certificare a abilităților de utilizare a computerului, recunoscut la nivel internaţional.
Permisul ECDL este folosit şi recunoscut în 150 de țări de către companii de renume, în administraţie sau de instituţii de învăţământ de prestigiu.

Permisul european de conducere a computerului (ECDL) a fost recomandat tuturor statelor membre ale Uniunii Europene drept certificatul standard de atestare a abilităților de bază în utilizarea competentă a calculatorului.

Permisul ECDL obținut în România este valabil în oricare dintre cele 150 de țări din întreaga lume în care este recunoscut standardul ECDL/ICDL.

Noul permis ECDL nu are limită de valabilitate în timp, competențele digitale fiind certificate pe viață, in conformitate cu programele analitice aferente fiecărui modul, aflate în vigoare la momentul susținerii examinării.

Certificarile ECDL la Centrul de Testare Acreditat RO 755 (Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni), se adresează elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar din învățământul preuniversitar, care au nevoie și doresc să îți certifice la standard recunoscut internațional abilitățile de utilizare a computerului.

Elevii care deţin competenţe digitale se vor bucura de o experienţă educaţională îmbogăţită şi vor fi mai bine pregătiţi pentru viaţă, pentru locul de muncă şi pentru studiile ulterioare.

Programa pentru obținerea Permisului ECDL corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, liceenii pot să se pregăteasca chiar în cadrul orelor de la școală pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională.

Având deja Permisul ECDL, elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competențe digitale de la Bacalaureat.

Competenţele digitale dau posibilitatea profesorilor să utilizeze tehnologia mai eficient în procesul de predare şi ca urmare să îşi atingă obiectivele educaţionale cu eficacitate, economisind timp şi ridicând productivitatea la nivelul clasei.

„Vă puteţi înscrie în programul ECDL în orice moment pe http://www.ecdl.ro prin completarea Formularului de înregistrare. În termen de maxim 10 zile trebuie să vă prezentați la centrul de testare unde solicitați achiziţionarea unei Serii unice de înscriere ECDL prezentându-vă la unul din profesorii examinatori ai Centrului de Testare Acreditat RO 755 Colegiul Tehnic Mihai Băcescu Fălticeni”.

Primul centru de Testare ECDL fost atestat în anul 2005, la Colegiul Naţional “Nicu Gane”. În judeţul Suceava există acum 13 centre de Testare ECDL.

Alex S.


Filed under: Învăţământ Tagged: acreditat, centru de testare, colegiul tehnic mihai băcescu, competenţele digitale, ECDL, falticeni, invatamantul preuniversitar, sustinerea examinarii

Programul Eco-Şcoala la Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni

$
0
0

eco_scoala_ioan_ciurea_3În semestrul I al anului şcolar 2014-2015, la nivelul Şcolii Gimnaziale „Ioan Ciurea” Fălticeni, au fost derulate mai multe proiecte educaţionale cu un rol important pentru dezvoltarea parteneriatului şcoală-familie-comunitate, ne-a informat prof. Marius Pintilii, directorul instituţiei.

Unul dintre acestea este programul internaţional Eco-Şcoala (Eco-Schools), implementat la nivelul şcolii sub coordonarea profesoaree Raluca Loghin şi a învăţătoarei Cornelia Goran. „Înscrierea unităţii noastre de învăţământ în acest program vine în completarea firească a activităţilor extracurriculare din sfera ecologiei, desfăşurate până acum cu elevii. În acest sens, trebuie menţionată performanţa din anul 2013, când Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” a obţinut locul I la Concursul Naţional Şcoli pentru un viitor verde (cu peste 3,5 tone de PET-uri reciclate)”, a declarat prof. Marius Pintilii.

Prin parcurgerea programului Eco-Şcoala, cu tema „Viaţa sănătoasă”, Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” urmăreşte promovarea educaţiei pentru sănătate, implicarea elevilor în activităţi de protejare a mediului, dezvoltarea spiritului de muncă în echipă şi a simţului estetic.

Activităţi realizate în semestrul I: Clasa mea, cartea mea de vizită (amenajarea colţului verde, realizare de coşuri pentru colectare selectivă), colectare selectivă de hârtie, PET-uri, sticlă, baterii, expoziţie de felicitări si obiecte decorative realizate din materiale reciclabile, Mănânc sănătos, trăiesc fericit! (expoziţie de proiecte pe baza temei, concurs de gastronomie ,,Cea mai gustoasă salată”, concurs de fotografie ,,Un meniu sănătos”).

De asemenea, Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni s-a înscris în Concursul de colectare selectivă „Participă activ…, colectează selectiv”, oganizat de Primăria Fălticeni şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni, în perioada 2 februarie – 30 noiembrie 2015.

Alex S.

eco_scoala_ioan_ciurea_1 eco_scoala_ioan_ciurea_2 eco_scoala_ioan_ciurea_5 eco_scoala_ioan_ciurea_6
Filed under: Învăţământ Tagged: falticeni, ioan ciurea, programul eco-scoala, proiecte educaţionale, scoala gimnaziala, semestrul I

Proiectul ”Școală după școală” continuă la Fălticeni

$
0
0

școală_după_școală_fălticeni_2015_1Educația este pe primul loc. Pornind de la acest deziderat s-a născut inițiativa „Şcoală după Şcoală la Fălticeni”, un proiect local în care sunt implicate două unități de învățământ din municipiu, ”Ion Irimescu” și ”Ioan Ciurea”. În program sunt cuprinși 47 de elevi din clasele primare și gimnaziale, care aparțin unor grupuri vulnerabile.

Lor li se alătură profesorii voluntari care susțin ore suplimentare de recuperare şi pentru asistenţa temelor la limba română și matematică. Înainte de cursuri se serveşte o masa caldă.

De un an şi jumătate prin „Şcoală după Şcoală la Fălticeni” se caută soluţii pentru copiii a căror educaţie şcolară le este afectată de starea lor materială sau familială.

Pe parcursul derulării proiectului s-a alăturat și Fundaţia ”My Promise” din Viena. Zilele trecute au fost distribuite la cele două unități școlare pachete cu îmbrăcăminte şi alte articole aduse de fundaţia austriacă, conform grilelor întocmite de şcoli şi de voluntarii iniţiativei.

Sunt sprijiniţi doar acei elevi şi acele familii care îşi dau silinţa să pună învăţătura pe locul cuvenit.

„Copii care merg (sau sunt lăsaţi să meargă) cu regularitate la şcoală trebuie încurajaţi”, declară unul din voluntarii implicaţi. ”Nu pot fi ajutaţi cei care lipsesc nejustificat cu săptămânile, care mai pleacă peste hotare şi se întorc, sau nu se mai întorc, părinţii cărora aduc scuze şi pretexte pentru un absenteism inacceptabil, copii care, în mod normal, ar trebui să fie în atenţia unor instituții precum DGASPC, pentru încălcarea regulamentului învăţământului obligatoriu”.

Elevii şi părinţii au fost primiți pentru a primi bunurile oferite de la donatorii din Austria, însă cei implicați în proiect sunt conştienți că mult mai importantă este interacţiunea umană, educaţională pe drumul cel lung spre o meserie sau calificare. Aici, iniţiativa „Şcoală după Şcoală” a lansat, după puterile ei, colaborările cu cele două unități de învățământ.

De menționat faptul că aceste măsuri sub titulatura „Şcoală după Şcoală la Fălticeni” au demarat cu sprijinul Fundaţiei ”FARA” din Marea Britanie care derulează proiecte similare, parţial de ani de zile, în mai multe comune sucevene. Aceasta a susţinut proiectul pilot „Şcoala de Vară” în cadrul Şcolii ”Ion Irimescu”, în timpul vacanţei de vară 2014, iar apoi a ajutat la lansarea programelor menţionate.

Fundaţia Filantropică ”FARA” a trebuit să se retragă din activitatea fălticeneană, adunându-şi forţele la proiectele sale de vechime, spre exemplu Centrul de Autism din Suceava.

De la începutul anului 2015, inițiatorii proiectului socio-educațional din Fălticeni au rămas pe picioarele proprii. Programul este susţinut financiar de o societate comercială locală, care are speranţa că se mai vor alătura şi altele. Este susţinut totodată de voluntariatul dascălilor şi celorlalte persoane implicate.

Totuşi, pentru a fi sustenabil, vorbind de un demers care, obligatoriu, proiectul nu poate fi gândit decât pe termen lung, voluntariatul nu va fi de ajuns şi vor trebui găsite sursele de finanţare necesare.

Cronica de Fălticeni salută şi susţine iniţiativa Şcolilor Gimnaziale „Ioan Ciurea” și „Ion Irimescu”, cât şi a celorlalte unităţi educaţionale din municipiu care se vor alătura programului cu componentă socială și educațională.

Rudy H. 


Filed under: Învăţământ Tagged: fundația my promise, fundatia fara, program școală după școală, proiect școală după școală

Zona Fălticeni şi-a desemnat cei mai talentaţi elevi la tenis de masă

$
0
0

 

tenis_de_masa_onss

Sâmbătă, 14 februarie, sala de sport a Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni a găzduit etapa de Cerc pedagogic la tenis de masă (urban şi rural) din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar –  Învăţământ gimnazial.

După cum ne-a informat prof. Gabriel Radu, responsabilul Cercului Pedagogic al profesorilor de educaţie fizică şi sport – zona Fălticeni, au fost prezenţi 39 de elevi (30 de băieţi şi 9 fete), care au reprezentat următoarele şcoli: Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru”Baia, Şcoala Gimnazială Hârtop, Şcoala Gimnazială  Râșca, Şcoala Gimnazială Budeni , Şcoala Gimnazială Probota, Şcoala Gimnazială  Fântâna Mare, Şcoala Gimnazială Băișești, Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni, Şcoala Gimnazială  Bogdănești, Şcoala Gimnazială Gulia, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Şcoala Gimnazială Valea Glodului.

În urma rezultatelor oţinute s-au calificat pentru următoarea etapă a concursului următorii elevi

BĂIEȚI

  1. BLANARIU IOAN – Şcoala Gimnazială Băișești;
  2. ARTENI CLAUDIU – Şcoala Gimnazială Bogdănești;
  3. MANDACHI ALEXANDRU – Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru”Baia.

FETE

  1. ACASANDREI ANCUȚA – Şcoala Gimnazială Budeni;
  2. BARDAN DIANA – Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni;
  3. BOLIACU DENISA – Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru”Baia.

Pe 21.02.2015 la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni se va desfășura etapa de Cerc pedagogic la fotbal băieți, liceu.


Filed under: Învăţământ Tagged: Învăţământ, învăţământ gimnazial, cercul pedagogic fălticeni, tenis de masă, zona falticeni

C.N. “Nicu Gane” are un elev calificat în finala Concursului Naţional „Istorie şi societate în dimensiune virtuală”

$
0
0

colegiul_national_nicu_ganeColegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni a găzduit sâmbătă, 14 februarie 2015, faza judeţeană a Concursului Naţional „Istorie şi societate în dimensiune virtuală”. Concursul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Concurenţii, elevi de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, au prezentat în concurs, creaţia lor, o pagină web sau un soft educațional  pe teme de istorie  respectiv ştiinţe socio-umane.

„Lansat în anul 2004 la Iaşi, acest concurs interdisciplinar se adresează elevilor de liceu cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite în domeniul istoriei, ştiinţelor socio-umane şi informaticii. Concursul interdisciplinar „Istorie şi societate în dimensiune virtuală“ este inclus în calendarul Ministerului Educaţiei și Cercetării Științifice şi se desfăşoară pe două secţiuni: istorie şi știinţe socio-umane”, ne-a informat prof. Cristina Nechifor, inspector școlar pentru disciplinele socio-umane.

Anul acesta, la etapa națională ce se va desfășura în perioada 25-28 mai la Bistrița, județul nostru va fi reprezentat de câştigătorii celor două secțiuni: elevul Sebastian Horătău de la Colegiul Național Mihai Eminescu” Suceava, îndrumat de profesorii Sorin-Ovidiu Ciocan și Claudiţa Brădăţan, la secţiunea istorie şi elevul Vultur David de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, îndrumat de profesorii Ioan Caulea şi Florin Ilincăi, la secțiunea ştiinţe socio-umane.

Alex S.


Filed under: Învăţământ Tagged: Colegiul National Nicu Gane, colegiul naţional mihai eminescu, colegiul naţional ştefan cel mare, concurs naţional, falticeni, Istorie şi societate în dimensiune virtuală

Parteneriat şcoală-muzeu în proiectul “Universul steluţelor isteţe”

$
0
0

muzeul_apelor_MB

Marţi, 17 februarie 2015, în cadrul Muzeului Apelor “Mihai Băcescu” a fost inaugurată expoziţia de desene “Şcoala mea modernă şi mediul”, o activitate a elevilor de la clasa pregătitoare (Clasa Steluţelor), Şcoala Gimanzială “Ion Irimescu”, realizată în cadrul Parteneriatului educaţional “Universul steluţelor isteţe”.

“Am organizat această expoziţie, în cadrul parteneriatului cu Muzeul Apelor din Fălticeni, în scopul înfăptuirii educaţiei ecologice şi a marcării a 142 de ani de la înfiinţarea  Şcolii Gimnaziale Ion Irimescu. Elevii au dorit să exprime, cu ajutorul culorilor şi a mesajelor, necesitatea de a trăi într-un mediu nepoluat. Împreună cu doamna muzeograf Maria Crăciun, vom desfăşura activități care vor contribui la promovarea imaginii celor două instituţii, îmbogăţind în acelaşi timp cunoştinţelor elevilor privind mediul natural.”, ne-a informat prof. înv. primar Nicoleta Axinte, coordonator în cadrul parteneriatului.

Alex S.


Filed under: Învăţământ Tagged: falticeni, muzeu, Muzeul Apelor "Mihai Băcescu", parteneriat, scoala gimnaziala ion irimescu, universul steluţelor isteţe, şcoală, şcoală-muzeu

Implementarea învăţământului profesional dual în consultare publică la Suceava

$
0
0

invatamant_tehnicMinisterul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice derulează în această săptămână, 16-20 februarie, la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene, o campanie de consultare publică a metodologiei de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional în sistem dual.

Această formă de învăţământ a fost reglementată la sfârşitul anului trecut, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 94/2014 şi se se organizează pentru absolvenţii învăţământului obligatoriu (clasa a X-a). Organizarea învăţământului profesional dual se va face, din anul şcolar 2015-2016, la cererea agenţilor economici, pe baza unui contract de muncă, încheiat între firmă şi elev.

În judeţul Suceava, consultarea va avea loc joi, 19 februarie 2015, la Colegiul Tehnic „Petru Musat”, cu ocazia şedintei lărgite a Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formarea Profesională. La consultare sunt invitaţi agenţi economici reprezentativi din judet.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional, care se desfăşoară pe bază de contract de muncă şi combină pregătirea profesională ce se organizează de un operator economic, cu pregătirea organizată în cadrul unei unităţi de învăţământ. Responsabilitatea privind organizarea şi funcţionarea este partajată între operatorul economic şi unitatea de învăţământ

La nivel local, în Fălticeni, conducerea Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” ne-a precizat că învăţământului profesional dual ar fi un câştig atât pentru elevi, pentru şcoală, cât şi pentru agenţii economici, dar implementarea ţine de găsirea acelor agenţi economici interesaţi să se implice alături de şcoală.

Alex S.


Filed under: Învăţământ Tagged: consultare publica, falticeni, invatamant dual

Până pe 6 martie fălticenenii pot opta pentru participarea copiilor la orele de religie

$
0
0

religia_in_scoliMinisterul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie sa depună o cerere.

Ca măsură tranzitorie, pentru că decizia CCR a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, până pe data de 6 martie 2015 fălticenenenii trebuie să depună la secretariatele unităţilor de învăţământ cererile pentru participarea copiilor la orele de religie în semestrul al doilea.

Prin Decizia CCR nr. 669/2014 s-a decis că elevii nu vor mai fi înscrişi automat la cursurile de religie, ci vor putea studia această disciplină doar la cerere.

Solicitatea MECS urmăreşte să pună în aplicare ceea ce au decis judecătorii Curţii Constituţionale.


Filed under: Învăţământ Tagged: Învăţământ, falticeni, ora de religie

Două școli din Marea Britanie vin la Suceava pentru a-i cunoaște pe cei mai talentați elevi

$
0
0

Top Education TourDouă dintre școlile de elită din Marea Britanie își deschid porțile pentru elevii din Suceava, în cadrul roadshow-ului Top Education Tour organizat de IntegralEdu, cea mai mare companie de consultanță educațională din România.

Joi, 26 februarie, la ora 18.00, la Hotel Zamca din Suceava, reprezentantii Broomsgrove School și Mander Portman Woodward (MPW) vor oferi elevilor interesați să studieze la un liceu de elită din străinătate și familiilor acestora informații despre programele celor două școli și despre beneficile studiului în afara țării direct de la reprezentanții acestora.

Top Education Tour – program prin care repezentanții școlilor din străinătate vin în țară să-i cunoască pe elevii români – este unic în România, fiind un semn de recunoaștere și apreciere a inteligenței tinerilor români care studiază în prezent la liceele și universitățile din afara țării.

“Elevii care doresc să studieze în Marea Britanie încep să caute cea mai potrivită școală chiar și cu 2-3 ani înainte de a aplica, întrucât complexitatea procesului de admitere diferă de la un caz la altul. Familiarizarea cu un sistem de învățământ diferit și cu tot ceea ce înseamnă studiul în străinătate necesită timp și o planificare amănunțită”, a declarat Teodora Răducanu, Manager Secondary Education Department în cadrul IntegralEdu. O metodă de cunoaștere a școlilor este participarea la taberele internaționale pe care IntegralEdu le organizează în fiecare an.

“Integrarea în sistemul britanic din perioada studiilor gimnaziale și liceale crește semnificativ șansa de a fi acceptat într-o universitate britanică de prestigiu. Mulți dintre elevii care au plecat prin intermediul nostru au fost acceptați la universități precum Cambridge, London School of Economics, Queen Mary University of London sau University College London”, a adăugat reprezentantul IntegralEdu.

Situată în ținutul Worcestershire, Bromsgrove School oferă încă din anul 1553 cursuri de calitate pentru tinerii și copiii cu vârste între 3 și 18 ani. Bromsgrove este o școală cu internat, fiind cunoscută pentru rezultatele remarcabile ale elevilor. Școala ocupă constant poziții fruntașe în clasamentul școlilor britanice de top, având rezultate foarte bune la examenele GSCE, A-Level și IB (International Baccalaureate), 80% dintre absolvenții săi fiind admiși la prima opțiune dintre universitățile vizate.

Școala Mander Portman Woodward (MPW) are filiale în Londra, Cambridge și Birmingham. Grupul MPW a fost fondat în 1973 de către trei absolvenți ai renumitei universități Cambridge și acceptă anual 950 de elevi cu vârste între 14 și 18 ani, dintre care o treime sunt veniți din toate colțurile lumii. MPW publică propriile sale materiale de studiu și sunt situate lângă campusurile universităților de prestigiu, oferind un mediu academic foarte bun pentru liceeni.

 


Filed under: Învăţământ Tagged: admitere, elevii care doresc, sistem de învăţământ, Suceava, să studieze, şcoli din marea britanie
Viewing all 211 articles
Browse latest View live