Quantcast
Channel: Învăţământ – CRONICA DE FĂLTICENI
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

De astazi incep inscrierile in invatamantul liceal

$
0
0

LICEU - DISTRIBUIRE

Înscrierile în învăţământul liceal se vor face în perioada 4 – 9 iulie, când absolvenţii clasei a VIII-a vor completa în fişele de înscriere opţiunile pentru unitatea de învăţământ în care doresc să-şi continue studiile.

Aceste informaţii vor fi introduse în baza naţională de date şi vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării computerizate.

Între 17 şi 25 iulie, candidaţii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admişi, conform repartizării computerizate.

A doua etapă a admiterii la liceu debutează pe 16 iulie, pentru ca pe 24 iulie să aibă loc efectiv distribuirea computerizată a candidaţilor.

Admiterea în învăţământul liceal se face pe baza mediei aritmetice dintre media celor 4 ani de gimnaziu, cu o pondere de 25% din total, şi media obţinută la Evaluarea Naţională, cu o pondere de 75% din total.

Potrivit legislaţiei în vigoare, se pot înscrie în învăţământul liceal şi elevii care au obţinut medii sub 5 la Evaluarea Naţională.

Ministerul Educaţiei a publicat pe internet ierarhia celor 6750 de candidaţi din judeţul Suceava pentru admiterea în liceu. Cinci candidaţi au media 10.00, urmaţi de alţi patru candidaţi cu media 9.99, între ei şi Ana Maria Moroşan de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” (singura elevă din Fălticeni care a luat nota 10 la Evaluarea Naţională).

În primii 100 de candidaţi, în ordinea descrescătoare a notelor, cu medii între 9.92 şi 9.81, se regăsesc alţi 8 elevi din Fălticeni (câte 3 de la Şcoala “Mihail Sadoveanu şi Şcoala “Ion Irimescu” şi unul de la Colegiul “Nicu Gane”), precum şi 3 elevi din localităţile arondate (2 din Brăieşti şi 1 din Boroaia).

Alex S.

Mediile de admitere ale absolvenţilor de clasa a VIII a din Fălticeni:

Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza”

Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu”

Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”

Şcoala Gimnazială “Ioan Ciurea”

Colegiul Naţional “Nicu Gane” 


Filed under: învăţământ Tagged: admitere, completarea fişelor fiselor, falticeni, liceu

Rezultate Bacalaureat 2014: Promovabilitate de 66,14% la nivel de Falticeni

$
0
0

rezultate_bac_2014

Elevii de liceu au încheiat examenul de bacalaureat, însă emoțiile nu au trecut. Azi colegiile din Fălticeni au afișat notele obținute de candidații sesiunii iunie-iulie 2014. Tot astăzi, între orele 12 și 16, s-au depus și contestațiile.

Cel mai ridicat nivel de promovare s-a înregistrat la Colegiul Național ”Nicu Gane”, procentajul fiind de 89.61%. La Colegiul ”Vasile Lovinescu” rata de promovabilitate a fost de 44,62%, în timp ce la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” gradul de promovare este de 64,20%.

Per total, promovabilitatea la nivelul celor trei unități de învățământ este de 66,14%. Cifra se plasează peste rezultatul la nivelul județului Suceava – clasat pe locul 9 la nivel național, care anul acesta este de 65,73%.

În sesiunea actuală, pentru susținerea bacalaureat, pe listele celor trei colegii fălticenene figurau 694 de candidați: 249 de la C.T ”Mihai Băcescu”, 233 de la C.N ”Nicu Gane” și 212 de la C.”Vasile Lovinescu”. Din totalul absolvenţilor înscriși, 25 nu s-au prezentat la examen.

Rata prezenței la bacalaureat a fost de 96,39%.

Din totalul celor prezenţi, 450 de elevi au trecut examenul, iar 219 l-au picat.

Andrei A.


Filed under: învăţământ Tagged: bacalaureat 2014, colegiul mihai bacescu, Colegiul Nicu Gane, colegiul vasile lovinescu, rezultate bacalaureat

Promovabilitatea la Bacalaureat a crescut cu 1% in Falticeni dupa contestatii

$
0
0
rezultate_bac_2014
Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat vineri, 11 iulie, rezultatele finale, înregistrate după soluţionarea contestaţiilor, în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2014.
În Fălticeni, după soluţionarea celor 168 de contestaţii depuse la cele trei colegii, promovabilitatea este de 67,37% , în creştere cu 1,1% faţă de primele rezultate. Astfel, la Colegiul Naţional “Nicu Gane” au promovat Bacalaureatul 90,5% dintre absolvenţi (faţă de 89,61% iniţial), la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” promovabilitatea finală este de 65,48% (64,20 % iniţial), iar la Colegiul “Vasile Lovinescu” au promovat 46,15% dintre absolvenţi (44,62% iniţial).
La nivel naţional, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale, din totalul celor 151.310 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat 91.769 (60,65%), cu 1,4% mai mult decât procentul înregistrat după prima afişare a rezultatelor (59,25%).
Rezultatul este superior cu 4,25% celui consemnat în aceeaşi perioadă a anului 2013 (56,4%). Rata de promovare pentru promoţia curentă este de 69% (84.655 de elevi), cu 6% mai mare faţă de anul 2013 (63,1%). Numărul mediilor pe tranşe a fost relativ echilibrat: pe segmentul 6 – 6,99 s-au înregistrat 25.385 de medii, pe segmentul 7 – 7,99 s-au înregistrat 25.176 de medii, pe segmentul 8 – 8,99 s-au înregistrat 25.348 de medii, iar pe segmentul 9 – 9,99 s-au înregistrat 15.752 de medii.
La nivelul întregii ţări, s-au înregistrat 108 medii de 10, cu patru în plus peste cele consemnate iniţial.
Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Brăila (78,60%,) Cluj (75,55%) şi Iaşi (74,75%). Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare sunt Ilfov (29,30%), Giurgiu (38,79%) şi Teleorman (45,27%).
Rudy H.

Filed under: învăţământ Tagged: învăţământ, bacalaureat, contestaţii, falticeni

SMSJ Falticeni a primit denumirea onorifica „Petru Rares” si va avea propria zi aniversara

$
0
0

smsj_falticeni

Începând cu data de 30 iunie 2014., Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni are denumirea onorifică „Petru Rareş” şi ziua aniversară la data de 1 noiembrie, ne-a informat cpt. Irina Airinei, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Demersul a fost făcut de şcoala noastră în martie acest an, iar la data de 23 mai a.c. a avut loc şedinţa Comisiei de Însemne Heraldice a Ministerului Afacerilor Interne în prezenţa  chestorului general de poliţie Dănuţ Tudor – secretar general adjunct al MAI. Ca urmare a avizului acestei comisii, a fost elaborat proiectul de ordin ce a fost înaintat domnului Gabriel Oprea, Viceprim-ministru pentru securitate naţională, Ministrul Afacerilor Interne”.

La data de 30 iunie a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 95 din 25 iunie 2014 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice şi stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne, care precizează denumirea onorifică „Petru Rareş” pentru Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.

Acelaşi ordin prevede Ziua Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni la data de 1 noiembrie.

Andrei A.


Filed under: învăţământ Tagged: învăţământ, falticeni, insemne heraldice, petru rares, scoala militara, subofiteri de jandarmi

Absolventii din zona Falticeni au fost repartizati in invatamantul liceal

$
0
0

liceeni

Ministerul Educaţiei Naţionale a finalizat prima etapă a repartizării computerizate în unităţile de învăţământ liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a.

Din totalul celor 128.707 elevi care au completat fişele de înscriere, în prima etapă au fost repartizaţi 127.746 de elevi (99,3%). 961 de elevi urmează să fie repartizaţi în cea de-a doua etapă, în data de 24 iulie. Au fost completate 2.059.366 de opţiuni de înscriere în unităţi şcolare, ceea ce reprezintă, în medie, 16 opţiuni pentru fiecare elev în parte.

Din zona Fălticeni doar patru candidaţi nu au fost repartizaţi, doi din municipiu şi câte unu din Oniceni şi Fântâna Mare. Un candidat din Iaşi a fost repartizat la Colegiul “Vasile Lovinescu”. Au fost ocupate toate locurile la Colegiul Naţional “Nicu Gane” şi Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”. Au rămas neocupate 188 de locuri: 107 în Fălticeni (Colegiul “Vasile Lovinescu”), 27 la Dolhasca şi 54 la Liteni.

Mediile de admitere în colegiile şi liceele din zona Fălticeni:

Colegiul Naţional “Nicu Gane”: prima medie – 9.99 / ultima medie – 7.78
Colegiul “Vasile Lovinescu”: prima medie – 8.11 / ultima medie – 2.86
Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”: prima medie – 9.83 / ultima medie – 3.97
Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca: prima medie – 9.40 / ultima medie – 3.37
Liceul Tehnologic “Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni: prima medie – 9.47 / ultima medie – 3.50

Alex S.


Filed under: învăţământ Tagged: admitere, colegiul mihai bacescu, Colegiul Nicu Gane, colegiul vasile lovinescu, falticeni, liceeni, liceu, media de admitere, ultima medie

Continua colaborarea intre SMSJ Falticeni si carabinierii din Moldova

$
0
0

smsj_falticeni

După cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareş”, cpt. Irina Airinei, în perioada 21-25 iulie a.c., zece ofiţeri şi subofiţeri din Trupele de Carabinieri din Republica Moldova participă la activitatea „Antrenarea cadrelor din Trupele de Carabinieri în domeniul intervenţiei speciale” organizată la SMSJ „Petru Rareş” Fălticeni.

Împreună cu instructori militari ai şcolii şi cadre militare din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, carabinierii vor desfăşura aplicaţii tactice.

Activitatea face parte din proiectul „Consolidarea capacităţilor Trupelor de Carabinieri din Republica Moldova” finanţat din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe.

Alex S.


Filed under: învăţământ Tagged: carabinier, falticeni, jandarmeria română, moldova, scoala militara, subofiţeri, trupe

Cifrele concursului de titularizare pentru candidatii din zona Falticeni

$
0
0

rezultate_titularizare

*Doar 36,9% dintre candidatii din zona Falticeni au luat note peste 7 la concursul pentru titularizare

În zona Fălticeni, rata de promovare (cel puţin nota 5) înregistrată la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar este de 67,4% (58 de note peste 5 / 84 de candidaţi). Doar 36,9% dintre promovaţi au luat note peste 7 (31 de candidaţi).

Perioada de contestaţie s-a încheiat sâmbătă, 26 iulie, la ora 15. Afişarea rezultatelor finale are ca termen data de 30 iulie.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în zilele de 31 iulie şi 1 august 2014. Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă determinată se realizează în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în perioada 4-5 august 2014.

Alex S.


Filed under: învăţământ Tagged: falticeni, titularizare

Premii importante la geografie obtinute de elevii Colegiului National ”Nicu Gane”

$
0
0

profesor_porof_premianti_geografie_2

Elevii Colegiului Național ”Nicu Gane” au devenit abonați la premiile olimpiadelor și concursurilor naționale. Una din disciplinele la care s-au făcut remarcați, în prima jumătate a anului curent,  este geografia. Sub îndrumarea profesorului Marcel Porof, numai puțin de 11 școlari din mediul gimnazial și preuniversitar au reușit să se întoarcă acasă cu distincții importante.

La Olimpiada Națională de Geografie de la Bacău, eleva Lorena Davidel a obținut premiul special, iar la Olimpiada de Științe ale Pământului de la Focșani s-a clasat pe locul al treilea. Ea a mai primit o mențiune la Sinaia, la Sesiunea de Comunicări Ștințifice și Referate, cu lucrarea intitulată ”Cercetări paleogeografice și geomorfologice din bazinul Șomuzului Mare”.

Cu un buchet de distincții au fost răsplătiți alți cinci elevi ai colegiului fălticenean la Concursul Național de Proiecte de Mediu organizat între 15 și 20 iulie în Tabăra Muncel din județul Iași. Premiul I a fost adjudecat de Ecaterina Ilincăi și Lorena Davidel cu proiectul unei case ecologice, în timp ce Eduard Boboc, Alexandra Pavăl și Cezar Zaharia au primit premiul III pentru proiectul intitulat ”Conacul Lebedelor”.

Rezultate excelente au bifat Delia Apostol și Emilia Boambă la Olimpiada Națională de Geografie destinată elevilor de gimnaziu. Fetele de la Colegiul Național ”Nicu Gane” au luat premiul I și premiul II.

Un alt premiu I a fost obținut de Adelina Cardaș la Sesiunea de Comunicări Ștințifice cu lucrarea ”Evoluția profilului funcțional și a peisajului urban în zona Fălticeni”.

În cadrul unei alte competiții, Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie (ROSEF), elevele Lorena Davidel și Ecaterina Ilincăi au fost răsplătite cu o mențiune specială pentru proiectul unei locuințe care utilizează resursele naturale.

Șirul reușitelor a continuat la Concursul de Educație Ecologică ”Floare de Colț” unde liceencele Ecaterina Ilincăi, Lala Lorena și Andra Ciobanu au fost distinse premiul I și II într-o competiție cu probe distincte axate pe abilitățile practice.

O performanță la fel de bună au bifat Ioana Leți, Cezar Zaharia, Alexandra Pavăl și Eduard Boboc la Concursul Internațional ”Copii salvați planeta albastră” desfășurat, în prima decadă a lunii iulie, în localitatea Moreni din județul Dâmbovița. Aceștia au obținut la competiția școlară pe teme de mediu marele premiu, două premii I și un premiu II.

Rudy H.

profesor_porof_premianti_geografie_3 profesor_porof_premianti_geografie_1
Filed under: învăţământ Tagged: Colegiul Nicu Gane, elevi nicu gane, olimpiada nationala de grografie, premii concursuri geografie, profesor marcel porof

Viitorii pompieri au incheiat etapa eliminatorie organizata la Falticeni

$
0
0

probe_eliminatorii_pompieri

Luni, 11 august, la sediul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni a fost organizat Centrul zonal de selecţie pentru 54 de candidaţi care s-au înscris în a treia serie din prima etapă a concursului de admitere la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti: susţinerea probelor eliminatorii.

După cum ne-a informat cpt. Irina Airinei, purtătorul de cuvânt al SMSJ Fălticeni, candidaţii din zece judeţe repartizate Centrului zonal Fălticeni (Bacău, Botoşani, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea) au susţinut evaluarea psihologică, examinarea medicală şi verificarea aptitudinilor fizice.

La prima serie desfăşurată în 24 aprilie au participat 12 candidaţi, iar la cea de-a doua, desfăşurată în 14 iunie, au participat aproximativ 60. Patru candidaţi care nu au promovat proba de verificare a aptitudinilor fizice în seriile anterioare s-au înscris pentru o nouă susţinere a acesteia în a treia serie.

Rezultatele etapei I de selecţie vor fi comunicate Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” – Boldeşti, unde candidaţii vor susţine proba de cunoştinţe la data de 10 septembrie 2014.

Andrei A.


Filed under: învăţământ Tagged: centru zonal, falticeni, jandarm, pompier, proba eliminatorie, protectie civila, scoala militara, selecţie, smsj falticeni, subofiter

Suceava va gazdui Congresul Invatatorilor din Romania

$
0
0

invatatori

Judeţul Suceava va găzdui, în perioada 20-28 august 2014, Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România – AGIRo.

Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 36, va avea deschiderea la Suceava, pe 21 august, la Casa de Cultură, urmând ca până pe 28 august invitaţii să participe la activităţi care presupun deplasarea la Cernăuţi, Chişinău şi Eforie Sud. La Congres vor participa învăţători din toate judeţele României, din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Bulgaria.

De la primul Congres din 1898 de la Ploieşti şi până la mai recentele Congrese Naţionale (28-35) de la Arad, Bucureşti, Constanţa, Slobozia, Buşteni, Chişinău şi Slatina, Congresele AGIRo au intrat deja în tradiţia învăţământului românesc.

„La aceste evenimente cel mai mic număr de participanţi a fost de 750 delegaţi, iar cel mai mare de 1300, din absolut toate judeţele ţării. Au participat la congresele AGIRo miniştrii educaţiei în funcţie şi foşti miniştri ai educaţiei din România şi din alte ţări, preşedintele României, preşedintele şi vicepreşedintele Academiei Române, parlamentari, europarlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi ale vieţii publice şi din domeniul culturii. Au conferenţiat nume de cel mai mare prestigiu din domeniul ştiinţelor educaţiei”, se arată într-un comunicat transmis de organizatori.

Alex S.


Filed under: învăţământ Tagged: agiro, învăţământ, congres, educaţie, invatatori, Suceava

A inceput bacalaureatul de toamna

$
0
0

bacul_de_toamna

În perioada 18-29 august 2014 este programată a doua sesiune a bacalaureatului din acest an. Pentru această sesiune în municipiul Fălticeni este organizat un singur centru de examen, la Colegiul “Vasile Lovinescu”. Directorul Gabriel Matei ne-a declarat că şcoala pe care o conduce este pregătită să ofere condiţii optime pentru organizarea examenelor din a doua sesiune a bacalaureatului.

În funcţie de probele pe care le au de susţinut, Bacalaureatul de toamnă este abordat de 332 de absolvenţi de la cele trei colegii din Fălticeni şi Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” din Dolhasca.

La prima sesiune,  promovabilitatea la nivelul celor trei unități de învățământ din Fălticeni a fost de 66,14%.

La nivelul judeţului sunt circa 2000 de absolvenţi de liceu înscrişi pentru a doua sesiune a bacalaureatului care, potrivit deciziei Comisiei Judeţeane de Bacalaureat  din Inspectoratul Şcoalar Judeţean Suceava au fost repartizaţi la şase centre de examinare.

Astăzi, 18 august, este programată evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Această evaluare continuă şi marţi, 19 august.

În continuare, calendarul bacalaureatului este următorul:

19-20 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională;

25 august: Probă scrisă la limba şi literatura română;

26 august: Proba scrisă la limba şi literatura maternă;

27 august: Proba scrisă obligatorie a profilului;

29 august: Proba profilului şi a specializării la alegere;

1 septembrie: Afişarea rezultatelor, până la ora 12 (contestaţiile vor putea fi depuse între orele 12.00 – 16.00);

4 septembrie: Afişarea rezultatelor finale.

Rudy H.


Filed under: învăţământ Tagged: bacalaureat, colegiul vasile lovinescu, examen, falticeni, sesiunea de toamna

Experienta de comunicare in limba engleza pentru elevii din Falticeni

$
0
0

tabara_oglinzi_3

În perioada 11-17 august, un grup de elevi din Fălticeni a participat la Tabăra Internaţională de limba engleză organizată de Asociaţia “Proactive Team Bacău”, în localitatea Oglinzi.

“Elevii au participat la cursuri de limba engleză realizate de profesori din Marea Britanie iar workshop-urile au pus în valoare spiritul de competiţie şi echipă: întreceri sportive, concursuri de dans şi cânt, paint body, karaoke, discuţii libere pe diverse teme în limba engleză. Entuziasmul şi dorinţa de communicare le-au asigurat participanţilor integrarea şi adaptarea la tipurile de educaţie specifice învăţământului Britannic. Memorabile au fost cursurile de echitaţie, excursia în împrejurimile oraşului Piatra Neamt, şi discuţiile cu profesorii britanici; o săptămână plină de jocuri şi voie bună. Focul de tabără a reprezentat momentul de maximă socializare a participanţilor”, ne-a informat prof. Gabriela Budeanu de la Colegiul “Vasile Lovinescu”, coordonatoarea grupului.

Drobotă Alexandra a fost desemnată cea mai bună dansatoare, Budeanu Ariana şi Popescu Andrada au fost cele mai bune cântăreţe, aptitudini puse în valoare la seara talentelor. Portofoliul reazitat de participanţi şi abilităţile în comunicarea în limba engleza au  dus premii pentru Budeanu Ariana, Popescu Ştefan, Popescu Andrada, Ilincăi Ştefan,Ţăpoi Ilie. Toţi participantii au primit diplome şi cadouri surpriză.

Din Fălticeni, în tabăra de la Oglinzi au fost prezenţi elevii: Budeanu Ariana, Drobota Alexandra, Lazăr Claudia, Vasilache Emilian (Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza”), Neculăiasa Cristiana (Şcoala Gimnazială “Mihail Sadovenu”), Popescu Andrada, Popescu Ştefan (Şcoala Internaţională Elveţia), Ilincăi Ştefan, Ţăpoi Ilie (Colegiul “Vasile Lovinescu”).

tabara_oglinzi_5 tabara_oglinzi_1 tabara_oglinzi_3 tabara_oglinzi_3
Filed under: învăţământ Tagged: comunicare, experienţă, falticeni, limba engleza, oglinzi

41,12% promovabilitatea in Falticeni la Bacalaureatul de toamna

$
0
0

bacalaureat

Ministerul Educaţiei a publicat notele obţinute de absolvenţii de liceu la sesiunea din august a Bacalaureatului. Potrivit calculelor noastre, promovabilitatea pentru cele trei colegii din municipiul Fălticeni este de 41,12%.  Centrul de examen pentru zona Fălticeni a fost organizat la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni.

Dintre cei 332 de candidaţi înscrişi la această sesiune s-au prezentat la examene 248 de candidaţi.  Un număr de 84 de candidaţi nu s-au prezentat la examene. Au obţinut note de promovare un număr de 102 candidaţi (31 fiind din promoţiile anterioare – cca. 30%).

Colegiul “Vasile Lovinescu” a avut înscrişi la sesiunea de toamnă 162 de candidaţi (53 din promoţiile anterioare).  S-au prezentat la examene 128 de candidaţi. Au promovat 47 de candidaţi (17 din promoţiile anterioare), 81 au fost respinşi. Promovabilitate 36,7%. Cea mai mare notă 7.43.

Colegiul Naţional “Nicu Gane” a avut înscrişi 26 de candidaţi (2 din promoţiile anterioare). S-au prezentat la examene 24 de candidaţi. Au promovat 14 candidaţi (1 din promoţiile anterioare), 10 au fost respinşi. Promovabilitate 58,3%. Cea mai mare notă 8.35.

Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” a avut înscrişi 113 candidaţi (27 din promoţiile anterioare). S-au prezentat la examene 96 de candidaţi. Au promovat 41 de candidaţi (13 din promoţiile anterioare), 55 au fost respinşi. Promovabilitate 42,7%. Cea mai mare notă 7.90.

La Fălticeni au susţinut Bacalaureatul de toamnă şi 20 de absolvenţi ai Liceului Tehnologic “Oltea Doamna” din Dolhasca (4 din promoţiile anterioare). Iniţial, au fost înscrişi 31 de candidaţi, dar 11 dintre ei nu s-au prezentat la examene.  Au promovat 5 absolvenţi. Promovabilitate 25%. Cea mai mare notă 7.23.

Contestaţiile se pot depune astăzi, între orele 12 -16. Pe data de 4 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Alex S.

 


Filed under: învăţământ Tagged: august, bacalaureat, colegiul mihai bacescu, Colegiul Nicu Gane, colegiul vasile lovinescu, falticeni, sesiune, toamnă

Luni incepe examenul de admitere la SMSJ Falticeni

$
0
0

smsj_falticeni
Aproape 400 de tineri vor intra la începutul săptămânii viitoare în examenul de admitere la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni (SMSJ).

Aceştia au început deja să sosească la Fălticeni, şi o pot face inclusiv duminică, 7 septembrie, între orele 8-14. După înscriere, ei primesc legitimaţiilor de concurs .
După cum ne-a informat cpt. Irina Airinei, purtătorul de cuvânt al şcolii, în acest an, pentru cele 125 de locuri repartizate, comune pentru femei şi bărbaţi, au depus dosarele la structurile teritoriale ale Jandarmeriei 352 de bărbaţi şi 43 de femei.

Cei mai mulţi candidaţi sunt din judeţul Suceava (77 de candidaţi), urmat de judeţele Botoşani (42), Vaslui (29), Bistriţa Năsăud (24), Neamţ (24), Iaşi (21), Vrancea (20), Bacău (14). Peste 95% dintre candidaţi şi-au exprimat opţiunea pentru limba engleză la proba de verificare a cunoştinţelor.

“Modul de desfăşurare a concursului va fi prezentat la sediul şcolii, duminică, 7 septembrie a.c., ora 15.00. Începând de luni, 8 septembrie a.c. sunt planificate probele eliminatorii: examinarea medicală care se va desfăşura la sediul şcolii şi verificarea aptitudinilor fizice care va avea loc pe Stadionul „Nada Florilor” din Fălticeni. Candidaţii declaraţi Apt şi Promovat vor susţine proba de verificare a cunoştinţelor vineri, 12 septembrie a.c. Pentru a fi declaraţi ADMIS, candidaţii trebuie să obţină un punctaj de minim 40 de puncte din 90 posibile, clasificarea efectuându-se în ordinea strict descrescătoare a punctajului obţinut”, a precizat cpt. Irina Airinei.

Alex S.


Filed under: învăţământ Tagged: admitere, falticeni, invatamant militar, jandarmeria română, scoala militara, subofiter de jandarmi

Strategia pe educatie fizica si sport in noul an scolar va fi discutata la Falticeni

$
0
0

colegiul_nicu_gane1

Timp de trei zile, în perioada 9-11 septembrie, Colegiul Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni este gazda Consfătuirii Naţionale a Inspectorilor Şcolari de educaţie fizică şi sport din ţară.

Fălticeniul găzduieşte în premieră această întâlnire la care şi-au anunţat participarea 40 de inspctori şcolari de profil din România.

După cum ne-a informat prof. Gheorghe Coman, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, tematica dezbaterilor de la Fălticeni se axează pe analiza anului şcolar încheiat: activitatea de educaţie fizică şi sport din învăţământul de masă, rezultatele olimpioadelor naţionale ale sportului şcolar, activitatea cluburilor sportive şcolare, dar şi aşteptările pentru noul an şcolar care începe săptămâna viitoare.

La consfătuirea de la Fălticeni este aşteptată prezenţa inspectorului general M.E.N, prof. dr. Alin Cătălin Păunescu, a directorului Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar,  Claudia Georgescu , şi preşedintele Comisiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport prof. univ. dr. Adrian Drăgan.

Alex S.


Filed under: învăţământ Tagged: consfatuire, educatie fizica, falticeni, naţional, nicu gane, sport

Profesorii Adrian Boicu si Cristina Nechifor au intrat in echipa Inspectoratului Scolar Suceava

$
0
0

adrian_boicu

Două nume noi din Fălticeni figurează de la 1 septembrie 2014 în echipa de specialişti a Inspectoratului Şcolar Suceava.

Cristina Nechifor, de la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, a preluat postul de inspector de specialitate pentru ştiinţele socio-umane.

Adrian Boicu, după un an în care a fost director al Şcolii Gimnaziale “Ioan Ciurea”, a preluat postul de inspector de specialitate pentru educaţie fizică şi sport. Fostul inspector, profesorul fălticenean Gheorghe Coman, cel care a ocupat această funcţie timp de 12 ani, s-a pensionat. Cei doi sunt prezenţi la Consfătuirea Naţională a Inspectorilor Şcolari de Educaţie Fizică şi Sport din România care se desfăşoară în până joi la Fălticeni. Pentru Boicu este prima acţiune de reprezentare oficială a Inspectoratului Şcolar Suceava iar Gheorghe Coman se ocupă de organizarea consfătuirii.

Plecarea lui Adrian Boicu la Inspectoratul Şcolar Suceava a dus la numirea unui nou director la Şcoala Gimnazială “Ioan Ciurea”, în persoana profesorului Marius Pintilii.

Din Fălticeni, în echipa de inspectori a IŞJ Suceava îşi desfăşoară activitatea profesoara Eleonora Bulboacă – inspector şcolar de specialitate pentru limba română, şi profesorul Ghiorghi Cornia – inspector şcolar de specialitate pentru implementarea descentralizării.

Alex S. 


Filed under: învăţământ Tagged: adrian boicu, învăţământ, educatie fizica, falticeni, inspector de specialitate, inspectoratul şcolar, sport, Suceava

Instruiri ale personalului didactic premergator inceperii noului an scolar

$
0
0

clasa-pregatitoare
În perioada 10-12 septembrie, învăţătorii din învăţământul primar participă la activităţi de pregătire premergătoare începerii noului an şcolar.

Miercuri şi joi, la Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu” din Fălticeni sunt organizate cursuri de formare pentru învăţătorii care din această toamnă vor preda la clasa pregătitoare. La instruirea organizată de Casa Corpului Didactic “George Tofan” Suceava participă circa 60 de învăţători din Fălticeni şi localităţile învecinate.

Vineri, 12 septembrie, de la ora 9, Sala de spectacole a Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” va găzdui consfătuirea anuală a învăţătorilor, cu participarea a cca. 300 de cadre didactice din zona Fălticeni, ne-a informat prof. Vasile Buduşanu, reprezentantul Centrului Metodic Fălticeni. La consfătuire va particpa inspectorul de specialitate din partea Inspectoratului Şcoalar Suceava. După întâlnirea de la Casa de Cultură, vor urma discuţiile în cadrul cercurilor pedagogice, la Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza”. 

Tot vineri are loc şi consfătuirea cadrelor didactice din învăţământul preşcolar. Întâlnirea cu cadrele didactice din zona Fălticeni se va desfăşura în Sala “Pictor Aurel Băeşu” de la Muzeul de Artă “Ion Irimescu”.

Alex S.


Filed under: învăţământ Tagged: clasa pregătitoare, falticeni, zona falticeni

Cei care vor sa demonstreze ca sunt probleme in sistem se uita catre educatia fizica

$
0
0

consfatuire_2

A declarat prof. dr. Alin Cătălin Păunescu, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, cu ocazia deschiderii lucrărilor consfătuirii inspectorilor de educaţie fizică şi sport care se desfăşoară în aceste zile la Fălticeni.

„Ne face o deosebită plăcere atunci când Inspectoratul Şcolar îşi îndreaptă privirea şi către aria curriculară educaţie fizică, sport şi sănătate. Noi suntem acea arie curiculară care întotdeauna pune probleme. Cei care vor să demonstreze că sunt probleme în sistem se uită către educaţia fizică. Şi celelalte arii curriculare sunt foarte importante, dar educaţia fizică şi sportul este cea mai importantă pentru că vorbim de sănătatea populaţiei şcolare. Avem probleme foarte multe de discuat aici şi foarte grele, începând cu noile programe şcolare, cu altă viziune a Ministerului Educaţie Naţionale vis-a-vis de locul şi rolul educaţiei fizice în sistemul de învăţământ românesc dar şi despre relaţia educaţie fizică şi sport cu organizaţiile nonguvernamenatale pentru că, faţă de celelalte discipline sau arii curriculare, noi avem foarte multe acorduri şi protocolae de colaborare cu organizaţii non-guvernamentale care vin şi sprijină financiar şi material activităţile pe care noi le desfăşurăm în timpul anului şcolar”, a declarat prof. dr. Alin Cătălin Păunescu.

Prezent la deschiderea consfătuirii, primarul Cătălin Coman a evidenţiat onoarea pe care Ministerul Educaţiei Naţionale o face Fălticeniului prin organizarea acestui eveniment, un prilej în plus pentru promovarea valorilor culturale ale localităţii.

„Mă simt între dumneavoastră ca între colegi. La Fălticeni sportul şcolar şi sportul de performanţă este iubit, este apreciat, avem rezultate. Şcolile gimnaziale şi liceele au baze sportive foarte bine puse la punct. S-au făcut investiţii în acest sens, investiţii pe care nu le-am fi reuşit fără sprijinul Inspectoratului Şcolar. Împreună cu Inspectoratul Şcolar Suceava am ruşit să aducem la Fălticeni concursuri şcolare foarte importante. Rolul adminsitraţiei locale în tot ceea ce înseamnă învăţământ, deci şi educaţia fizică şi sportul, este foarte important”, a declarat primarul Cătălin Coman..

Între invitaţi s-a numărat şi inspectorul general al IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr. Acesta a precizat în faţa musafirilor: „Cu greutate am aprobat o consfătuire pentru că am avut un eveniment foarte important în această vară, Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată timp de două săptămâni şi aproape tot inspectoratul a fost implicat în organizare, am muncit din greu pentru a ieşi un lucru extraordinar.  Vreau să-i mulţumesc domnului inspector Gheorghe Coman pentru întreaga activitate desfăşurată în inspectorat. Regret că a plecat la pensie, cât a fost la inspectorat a făcut lucruri minunate şi a acordat un interes deosebit acestei ramuri educaţionale. Obiectul se numeşte educaţie fizică şi, dacă se numeşte educaţie, hai să facem educaţie fizică. Eu am recomndat de fiecare dată profesorilor noştri ca în timpul activităţii din cadrul orelor de la şcoală şi la întrecerile care se desfăşoară, să pornească de la educaţie, de la eliminarea înjurăturilor, a loviturilor din teren în timpul competiţiilor. Copilul trebuie să ştie de mic că nu are voie să faulteze, să înjure, să facă lucruri neplăcute şi să respecte cu stricteţe regulamentul unei competiţii. Consider foarte important ca elevii să înveţe că mişcarea trebuie făcută pe parcursul întregii vieţi. O mişcare făcută permanent înseamnă sănătate.”

Consfătuirea de la Fălticeni se axează pe discuţii legate de sportul şcolar (în special sportul şcolar de performanţă), bilanţul anului şcolar încheiat, desfăşurarea şi derularea procesului de învăţământ în anul şcolar 2014 – 2015, calendarul activităţilor şi competiţiilor sportive pentru anul şcolar 2014-2015. În acelaşi timp au fost prezentate aspecte de bună practică şi au fost făcute propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii.

Alex S.


Filed under: învăţământ Tagged: învăţământ, consfatuire, educatie fizica si sport, educaţie, falticeni, inspectori, men

Peste 75% dintre candidati au trecut probele eliminatorii pentru admiterea la SMSJ Falticeni

$
0
0

smsj_falticeni

S-a încheiat prima etapă a concursului de admitere la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni. Probele eliminatorii au fost promovate de 287 candidaţi, reprezentând un procent de peste 75% din candidaţii înscrişi în concurs. Proba de verificare a cunoştinţelor are loc vineri, 12 septembrie, ne-a informat purtătorul de cuvânt cpt. Irina Airinei.

În zilele de 6 şi 7 septembrie a.c. 375 de candidaţi, 335 băieţi şi 40 fete, s-au prezentat la sediul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni în vederea înscrierii la concursul de admitere. Duminică, 7 septembrie, începând cu ora 15.00, candidaţii şi părinţii au participat la instructajul susţinut de colonelul Marian Mircea-Liviu, comandantul unităţii şi preşedintele Comisiei de Admitere a şcolii.

Concurenţii au fost organizaţi în zece detaşamente, unul pentru fete şi nouă pentru băieţi. Detaşamentul fetelor a intrat primul la probele eliminatorii. Din cele 40 de fete declarate „Apt” de subcomisia de examinare medicală, 24 au întâmpinat dificultăţi la verificarea aptitudinilor fizice. La finalul primei etape de concurs au promovat 16 fete şi 271 de băieţi.

Candidaţii urmează să susţină proba de verificare a cunoştinţelor vineri, 12 septembrie a.c. Proba se desfăşoară la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, iar accesul în săli se face în intervalul orar 09.00-09.30. Tabelul cu repartiţia candidaţilor în sălile de concurs este afişat la avizierul şcolii.

După predarea lucrărilor, candidaţii vor reveni în sălile de examen pentru corectarea lucrării, aflând astfel punctajul obţinut. Rezultatele finale vor fi afişate duminică, ora 08.00.

Candidaţii declaraţi „ADMIS” şi vor începe cursurile în data de 1 octombrie 2013.

Subiectele pentru proba de verificare a cunoştinţelor vor fi elaborate într-un pavilion din incinta şcolii de câte doi profesori pentru fiecare disciplină de concurs, desemnaţi prin tragere la sorţi. Clădirea va fi sigilată, cadrele didactice şi militare nu vor avea telefoane mobile, iar comunicarea cu alte persoane va fi interzisă până după începerea probei de concurs. Vor fi elaborate două variante de subiecte, din care va fi extrasă una, tot prin tragere la sorţi. Aceasta va fi multiplicată în funcţie de numărul de candidaţi, vor fi constituite plicurile pentru fiecare sală de concurs, plicuri care vor fi sigilate înainte de deschiderea imobilului.


Filed under: învăţământ Tagged: admitere, învăţământ, elev - jandarm, falticeni, jandarmi, scoala militara, subofiţeri

Marius Pintilii este noul director al Scolii Gimnaziale ”Ioan Ciurea”

$
0
0

director_marius_pintiliiUn nou an școlar, un nou director la Școala Gimnazială ”Ioan Ciurea”. Cea mai tânără unitate de învățământ fălticeneană are și cel mai tânăr director din zona Fălticeni. Profesorul Marius Pintilii este persoana desemnată să conducă instituția de pe strada 13 Decembrie.

Acesta a intrat pe funcția de conducere din 1 septembrie, fiind numit prin detașare de Inspectoratul Școlar Județean Suceava. El îl succede pe Adrian Boicu, numit în funcție anul trecut tot la data de 1 septembrie.

”Văd această schimbare ca pe o nouă experiență. Totuși, am fost implicat și până acum în managementul școlii noastre prin responsabilitățile îndeplinite: consilier educativ, coordonator al Comisiei pentru Evaluare și Asigurare a Calității, membru în Consiliul de Administraţie. Dincolo de aceste funcții, consider că aspectul cel mai important pentru un profesor este reprezentat de activitatea de la catedră. Prin această prismă, văd și viitorul acestei școli.”, ne-a declarat noul director de la ”Ioan Ciurea”.

În vârstă de 32 de ani, Marius Pintilii predă ca profesor de limba și literatura română din 2005. În anul următor el a pășit în colectivul Școlii Gimnaziale ”Ioan Ciurea”.

Principalele lui obiective sunt creșterea calității actului educațional și bifarea unor rezultate care să onoreze unitatea pe care o conduce.

”Primul obiectiv ar fi obținerea unor rezultate cât mai bune de către elevii noștri la examenele naționale, la olimpiade și concursuri, cu alte cuvinte încurajarea performanței școlare. În fond, o educaţie de calitate trebuie să fie orientată cu precădere spre rezultate.”, a explicat directorul Pintilii. ”În al doilea rând, se va acorda prioritate proiectelor educaționale, foarte importante pentru dezvoltarea parteneriatului școală-familie-comunitate. În acest an şcolar, avem intenția de a participa la Programul Internațional Eco-Şcoala şi de a relua programul „Şcoală după şcoală”, ce se va derula după terminarea orelor de curs. Desigur, vom continua proiectele deja existente, cum ar fi Concursul judeţean „Numai poetul…” organizat de şcoala noastră, ajuns deja la trei ediţii).

Absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesorul și directorul Marius Pintilii are gradul didactic I și este doctor în filologie. Studiile și le-a completat cu un masterat în materie de lingvistică românească şi generală.

Rudy H.


Filed under: învăţământ Tagged: director marius pintilii, director scoala ioan ciurea, marius pintilii, scoala ioan ciurea
Viewing all 211 articles
Browse latest View live