Educația este pe primul loc. Pornind de la acest deziderat s-a născut inițiativa „Şcoală după Şcoală la Fălticeni”, un proiect local în care sunt implicate două unități de învățământ din municipiu, ”Ion Irimescu” și ”Ioan Ciurea”. În program sunt cuprinși 47 de elevi din clasele primare și gimnaziale, care aparțin unor grupuri vulnerabile.
Lor li se alătură profesorii voluntari care susțin ore suplimentare de recuperare şi pentru asistenţa temelor la limba română și matematică. Înainte de cursuri se serveşte o masa caldă.
De un an şi jumătate prin „Şcoală după Şcoală la Fălticeni” se caută soluţii pentru copiii a căror educaţie şcolară le este afectată de starea lor materială sau familială.
Pe parcursul derulării proiectului s-a alăturat și Fundaţia ”My Promise” din Viena. Zilele trecute au fost distribuite la cele două unități școlare pachete cu îmbrăcăminte şi alte articole aduse de fundaţia austriacă, conform grilelor întocmite de şcoli şi de voluntarii iniţiativei.
Sunt sprijiniţi doar acei elevi şi acele familii care îşi dau silinţa să pună învăţătura pe locul cuvenit.
„Copii care merg (sau sunt lăsaţi să meargă) cu regularitate la şcoală trebuie încurajaţi”, declară unul din voluntarii implicaţi. ”Nu pot fi ajutaţi cei care lipsesc nejustificat cu săptămânile, care mai pleacă peste hotare şi se întorc, sau nu se mai întorc, părinţii cărora aduc scuze şi pretexte pentru un absenteism inacceptabil, copii care, în mod normal, ar trebui să fie în atenţia unor instituții precum DGASPC, pentru încălcarea regulamentului învăţământului obligatoriu”.
Elevii şi părinţii au fost primiți pentru a primi bunurile oferite de la donatorii din Austria, însă cei implicați în proiect sunt conştienți că mult mai importantă este interacţiunea umană, educaţională pe drumul cel lung spre o meserie sau calificare. Aici, iniţiativa „Şcoală după Şcoală” a lansat, după puterile ei, colaborările cu cele două unități de învățământ.
De menționat faptul că aceste măsuri sub titulatura „Şcoală după Şcoală la Fălticeni” au demarat cu sprijinul Fundaţiei ”FARA” din Marea Britanie care derulează proiecte similare, parţial de ani de zile, în mai multe comune sucevene. Aceasta a susţinut proiectul pilot „Şcoala de Vară” în cadrul Şcolii ”Ion Irimescu”, în timpul vacanţei de vară 2014, iar apoi a ajutat la lansarea programelor menţionate.
Fundaţia Filantropică ”FARA” a trebuit să se retragă din activitatea fălticeneană, adunându-şi forţele la proiectele sale de vechime, spre exemplu Centrul de Autism din Suceava.
De la începutul anului 2015, inițiatorii proiectului socio-educațional din Fălticeni au rămas pe picioarele proprii. Programul este susţinut financiar de o societate comercială locală, care are speranţa că se mai vor alătura şi altele. Este susţinut totodată de voluntariatul dascălilor şi celorlalte persoane implicate.
Totuşi, pentru a fi sustenabil, vorbind de un demers care, obligatoriu, proiectul nu poate fi gândit decât pe termen lung, voluntariatul nu va fi de ajuns şi vor trebui găsite sursele de finanţare necesare.
Cronica de Fălticeni salută şi susţine iniţiativa Şcolilor Gimnaziale „Ioan Ciurea” și „Ion Irimescu”, cât şi a celorlalte unităţi educaţionale din municipiu care se vor alătura programului cu componentă socială și educațională.
Rudy H.
Filed under: Învăţământ Tagged: fundația my promise, fundatia fara, program școală după școală, proiect școală după școală