În perioada 6-11 decembrie 2015, a avut loc, în Finlanda (la Turku şi Jyvaskyla), Vizita de studiu pentru factori de decizie în domeniile educaţie şcolară şi VET, cu tema „Management, leadership and cooperation in secondary education (general education and VET)”, program organizat de Agenţia Erasmus din Finlanda (CIMO), fiind finanţat prin Programul Erasmus+, acţiunea TCA. Scopul acestei vizite de studiu a fost împărtăşirea exemplelor de bună practică, prin promovarea dialogului la nivel european pe subiecte legate de leadership în educaţie şi crearea şi promovarea de parteneriate strategice Erasmus+ pe tema vizitei de studiu.
Participanţii prezenţi în cadrul acestei vizite de studiu au fost directori de licee VET şi şcoli gimnaziale din aproape toate ţările din Uniunea Europeană, precum şi reprezentanţi ai Ministerelor Educaţiei şi coordonatori de programe Erasmus+ de la Agenţiile Naţionale din diverse ţări. Din România au fost prezenţi doar patru specialişti, selectaţi de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare din Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi anume Mihaela Poroch (VET), Colegiul Tehnic de Transport şi Construcţii – Iaşi, Simona Nora Negru (SE), Şcoala Gimnazială – Ghindeni (Dolj), Claudia Suseanu (VET), Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” – Fălticeni, Mihaela Mihăilescu (SE), Şcoala Gimnazială 1 – Independenţa (Galaţi).
În agenda de lucru a vizitei de studiu, au avut loc activităţi de mare interes, precum Seminarul din Helsinki, organizat de Agenţia Naţională din Finlanda – CIMO (Centre for International Mobility), în care invitaţii au putut descoperi modul în care se realizează educaţia în Finlanda. După acest seminar, participanţii au fost împărţiţi în două grupe, ce şi-au desfăşurat activitatea în locaţii diferite, Claudia Suseanu (VET), directorul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” – Fălticeni şi Mihaela Mihăilescu (SE), Şcoala Gimnazială 1 – Independenţa (Galaţi) participând la activităţile din localitatea Turku.
De-a lungul întregii vizite de studiu, participanţii au intrat în contact direct cu sistemul de învăţământ liceal şi VET din Turku, descoperind competenţele cheie ale directorilor şi profesorilor din învăţământul liceal şi VET din Finlanda, strategiile de leadership şi management la nivelul şcolii, traseele de formare individualizate ale elevilor, de consiliere şi îndrumare şi modul în care se realizează tranziţia de la învăţământ liceal/VET la învăţământul universitar. Pentru partenerii sosiţi din celelalte ţări ale Uniunii Europene, noul curriculum în învăţământul liceal /VET şi cooperarea cu agenţii economici în VET, precum şi metodologia de susţinere a examenelor finale în învăţământul liceal/VET, au reprezentat lucruri noi şi au prezentat un real interes în vederea implementării acestora şi în sistemul de învăţământ în alte ţări europene.
Claudia Suseanu, „Participarea la Vizita de studiu pentru factori de decizie în domeniile educaţie şcolară şi VET, din Finlanda, finanţată de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, a fost o experienţa extrem de utilă în activitatea mea managerială pentru că a reprezentat: un schimb de experienţa cu colegi din alte şcoli europene, pentru că am învăţat unii de la alţii, am împărtăşit altor şcoli experienţa noastră, ceea ce a contribuit la consolidarea unei imagini pozitive a României în Europa, pentru promovarea dialogului intercultural, reprezentând o cale de a ne raporta la performanţele altor şcoli şi a învăţa din ele”, ne-a declarat prof. Claudia Suseanu.
Alex Săvescu
Postat în:ACTUALITATE, Învăţământ Tagged: claudia suseanu, vizita studiu finlanda